Али Даеи е най-добрият реализатор в историята на националния отбор на Иран, а в цялата история повече голове от него на международно ниво има единствено Кристиано Роналдо. Някогашният нападател на Байерн (Мюнхен) има 109 попадения за иранския представителен тим, докато CR7 го изпревари и вече е с фантастичните 117 за своята Португалия.

В последните дни из медийното пространство се появи информация, че Даеи е бил осъден на смърт заради това, че подкрепя масовите протести в родината си и публично се противопоставя на режима. Дали обаче това е така остава абсолютна мистерия, защото отникъде не се появява официално потвърждение на новината.

Легендарният голмайстор критикува властите в Иран, призовавайки правителството да реши проблемите в страната, а не да използва насилие и репресии. Това изказване преди близо месец доведе до отнемането на паспорта му, но по всичко изглежда, че информациите за смъртна присъда са доста преувеличени.

Поне на тази мисъл навежда снимка, която придоби огромна популярност в социалната мрежа Twitter в последните часове. На нея Даеи е заснет как кара автомобил в близост до болница в столицата Техеран. Във въпросното болнично заведение се намира Хосейн Ронагхи - популярен жунралист и блогър, който бе арестуван в края на септември по време на масовите протести, породени от смъртта на младата Махса Амини.

Това действие на Даеи го издига още повече в очите на обществото, като той става първата публична личност, осмелила се да излезе редом до протестиращите по улиците на столицата.

Друг бивш ирански играч на Байерн, Али Карими, също подкрепя случващото се, макар и от разстояние. В последно време той се изявява като треньор, но в ролята си на противник на режима не се е прибирал у дома вече четири години, а в края на октомври е имало неуспешен опит за отвличането му в Дубай.