Всички 105 футболни хулигани, които са заподозрени и с повдигнати обвинения, че са участвали в масовите сблъсъци в Атина миналата седмица, остават зад решетките в гръцката столица.

Адвокати опитаха да издействат пускане под гаранция на някои от тях, но решението е друго - те ще останат задържани до процеса и ще бъдат разпределени в няколко затвора из и около Атина.

Миналия понеделник, във вечерта преди мача от квалификациите в Шампионската лига между гръцкия АЕК и Динамо (Загреб), хърватски хулигани нападнаха местни около стадиона на домакините.

Въоръжени с бати и вериги, те атакуваха заведения, където имаше не само фенове на АЕК, а и граждани, нямащи нищо общо с футбола.

При сблъсъците загина 29-годишният фен на отбора от Атина Михалис Кацурис, а момиче се възстановява след травми в главата. Тя бе и в безсъзнание няколко дни след боевете.

Трима следователи и двама прокурори са разпитали задържаните фенове на групи - 30 в петък, 40 в събота и 35 в неделя, решавайки дали да ги задържат до процеса. Един заподозрян, който е в болница под охрана, е дал показания пред посетилия го магистрат.

102-ма от задържаните са хърватски граждани, трима са гърци. Всички те отричат вина за смъртоносното намушкване с нож на Кацурис. Прокурорите повдигнаха общо 11 обвинения на 105-те фенове. Четири са за тежки престъпления, включително предумишлено убийство и членство в престъпна организация.

Разследването върви вече седмица, като властите опитват да проследят сигналите от мобилните телефони на някои от заподозрените, които подадени около стадиона на АЕК и на метростанция, от която се смята, че е тръгнала организираната група хървати.

Подозира се и версия за уговорен бой между ултраси от двете страни, но е по-вероятно тя да отпадне. Защото хулиганите на АЕК, участвали в сблъсъците, са едва дузина, вероятно просто намирали се около стадиона.

Медиите и политици в Гърция призоваха за изключително сурови наказания при доказана вина. Случаят стана основна тема не само в страната, но и в Европа, като УЕФА също иска пълна яснота и много строги санкции.

Президентът на европейския футбол Александър Чеферин днес пристига в Атина, където в сряда е финалът за Суперкупата на Европа между Манчестър Сити и Севиля.