Времената са интересни във френския футбол по-малко от месец след болезнено загубения финал от Аржентина на Мондиал 2022. И не става въпрос за случващото се на терена, а около него, в коридорите на федерацията.

След седмици на спекулации около това ще продължи ли Дидие Дешан да е селекционер, шефът на футбола в страната Ноел ле Грает обяви, че новият му договор е факт.

И треньорът остава, след като за 6 години заведе отбора на три финала - загубени на Евро 2016 и световното в Катар, но спечелен на Мондиал 2018.

Дотук - добре. Но Ле Грает необяснимо излезе в серия медийни изяви да аргументира решението, като едно от телевизионните му интервюта разпали скандал. Във видимо приповдигнато настроение шефът иронизира Зинедин Зидан, който бе сочен в медиите за фаворит да наследи Дешан.

"Дори да ми се обади, няма да му вдигна телефона - смееше се Ле Грает, като останаха впечатления у тв зрителите, че е възможно да е употребил напитки с по-висок градус от плодов сок. - Не ми пука какво ще прави Зидан, ако иска да поема Бразилия, чувам, че оттам имат интерес към него. Не разбирам защо постоянно говорите за него."

Страната се възмути - и разбираемо.

Това е същият футболен бос, който продължава да бъде разследван за сексуален тормоз към няколко служителки на федерацията, на които пращал съобщения и отправял неприлични предложения. Също така - звездата Килиан Мбапе, който и преди е говорил открито срещу навиците на шефа на федерацията да се излага с поведение и изказвания, публикува в социалните мрежи, че е обидно такова отношение към легендата Зидан. И не бе единствен, възмутиха се и други играчи, а и медиите.

В сряда вечер е било свикано заседание на изпълнителния комитет, което вероятно е било онлайн, а не на живо. От там излезе само новината, че Ноел ле Грает "временно няма да изпълнява задълженията си", докато се изяснят случаите с тормоза, както и да се уталожат събитията около оскърбителните му думи за Зизу. Скандалният бос се оттегля, но... май не съвсем. Според "Екип" 80-годишният началник на френския футбол няма никакво намерение да изоставя поста. Просто ще се покрие за малко.

Напомня донякъде за случая с оставката на Борислав Михайлов в нашия футболен съюз, подадена през октомври 2019-а, очевидно под обществен, а и политически натиск - след призиви по темата на бившия министър председател и министъра на спорта у нас по това време.

Но година и половина по-късно, през април 2021-ва, Михайлов обяви, че оттегля оставката, която така и не бе гласувана от никого. И продължава да е начело на БФС и днес.