Сериозен скандал, който може да коства мястото на цял отбор на Мондиала в Катар се разигра в Южна Америка.

Под заплаха е участието на тима на Еквадор, който зае четвъртото място в южноамериканската квалификация и намери заслужено място на своето четвърто Световно първенство.

Еквадорците дори попаднаха в Група "А", където още в първия ден на Мондиала ще срещнат страната домакин Катар. В тази група са още Нидерландия и Сенегал.

Месец след жребия обаче около еквадроците се разрази скандал, предизвикан от официална жалба от страна на Чили, чийто тим зае седмото място в квалификациите и остана с празни ръце. Жалбата на чилийците е свързана десния бек Байрон Кастийо, който според техни източници играе футбол с фалшифициран акт за раждане.

Според неговата картотека във ФИФА и представеният пред централата акт за раждане, играчът е роден на 10 ноември 1998-а в еквадорското градче Плаяс.

Чилийците обаче тъврдят, че всъщност Кастийо е роден на територията на Колумбия, в град Тумако, който е само на няколко километра от границата с Еквадор.

Освен мястото на раждане, според чилийците той се е подмладил с три години в своите документи, но това е по-малкият проблем.

В Чили искат да се проведе разследване дали наистина Байрон Кастийо е роден в Еквадор. Ако актът му за раждане се окаже фалшив, чилийците искат служебни загуби за всеки мач, в който въпросният играч е взел участие.

Това ще пренареди класирането така, че именно Чили да заеме мястото на Еквадор и да се класира за Мондиала.

Скандалите около Байрон Кастийо не са новост. Той бе разследван още преди пет години, когато играеше за юношеските тимове на Еквадор по същите обвинения.

Тогава в Еквадор обявиха, че всъщност братът на играча е роден в Колумбия, неговите родители дълго време са живяли там, но Байрон Кастийо е роден в Еквадор.

Това твърдение не бе придружено със солидни доказателства, заради което Чили подновиха сагата, която изглежда като класически скандал за вечно бурната Южна Америка.