Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, също изрази публично възмущението си от създаването на футболната Суперлига.

Той последва примера на колегата си Александър Чеферин, както и на десетките бивши футболисти и треньори, които разкритикуваха надпреварата.

Инфантино също е на мнение, че замесените така наречени отцепници трябва да понесат съответните санкции, като изключване от надпреварите, за каквото вчера спомената от УЕФА, не е невъзможен вариант.

Той все пак израи надежда, че нещата не са загубени, като все още има път към нормализирането на цялата ситуация.

"Нека бъда пределно ясен. ФИФА е изградена върху истинските ценности на спорта. Ние изразяваме категоричното си неодоборение към създаването на Суперлига.

Турнир, който е в затворен формат. Това е бягство от институции, първенства, асоциации, УЕФА и ФИФА. Прекалено много има за губене заради краткосрочната финансова облага на някои клубове. Трябва да се размишлява и да се поеме отговорност.

Ако някои клубове решат да тръгнат по свой собствен път, то тогава те трябва да живеят с последиците на своя избор. Те са отговорни за своето решение. Това означава, че или си вътре, или си вън. Не можеш да си наполовина вътре или наполовина вън.

Няма съмнение в неодобрението на ФИФА относно Суперлигата. УЕФА и европейският футбол разполагат с пълната ни подкрепа. Надяваме се, че всичко ще се върне към нормалното и че цялата ситуация ще се изясни, но това става винаги със солидарност и с интересите на националния, европейския и световния футбол. Този спорт трябва да бъде обединен. Всички помним гола на Паоло Роси на финала на Мондиал 1982 например. Това е магията. Прекарал съм много време в УЕФА. Работил съм, за да поддържам футболния модел в Европа. Промоции, изпадания... защитавам този формат. Трябва да го запазим. Футболът е надежда. Разбирам, че ситуацията е сложна заради пандемията, но трябва да сме обединени, за да я преодолеем", заяви Инфантино.