Саудитска Арабия иззе заглавията не само във футбола в последните месеци с гръмки трансфери, привличането на Кристиано Роналдо и Карим Бензема, офертите към Лео Меси, Жозе Моуриньо, Неймар и кой ли още не.

Изглежда, че това е новият Клондайк на футбола, зареден с милиардите на кралското семейство, официализирани като Инвестиционен фонд, който пое контрола върху четирите най-големи клуба в страната.

И докато четем за заплатата на Роналдо от 250 милиона евро на година, тази на Бензема за близо 100 милиона и т.н. умопомрачителни числа, оказва се, че дестинацията всъщност далеч не е толкова бляскава.

Камерата за разрешаване на спорове към ФИФА гледа в момента текущи дела от над 50 играчи срещу клубове от Саудитска Арабия за неплатени дължими пари по договорите им. Това са само казуси, внесени в последните 12 месеца.

Един от тях - Люис Грабън, бивш капитан на Нотингам Форест в английския футбол, проговори по темата пред медията The Athletic, изразявайки дълбоко съмнение за това дали играчите трябва да се изкушават да отиват в тази страна. Той е подписал за година с клуба Ал Ахли, но договорът му е прекратен едностранно през ноември 2022-ра. Грабън не е получил нито 200-те хиляди долара, които е трябвало да вземе при подпис (упоменати в контракта му), нито дължимите близо 2 милиона долара от заплатите за 9-те месеца, оставащи по договора.

ФИФА е наредила вече на Ал Ахли да плати компенсационна сума от 1.2 милиона долара, на което играчът се е съгласил, реално опрощавайки един милион на клуба. Но засега плащане няма...

Това е четвърто дело само срещу Ал Ахли, но общо броят им е над 50 срещу 20 елитни клуба в страната.

Има решения на ФИФА от октомври, дори от август миналата година - като например това за бразилския халф Петрос, който чака 2.5 милиона долара от Ал Насър - клуба на Роналдо, но все още не е получил и цент.

Синдикатът ФИФПро, който защитава интересите на професионалните футболисти по света, излезе с официално съобщение през април, с което призова членовете си - а те са близо 66 000, да не подписват с клубове от тази държава.

И подчерта изрично - Саудитска Арабия е отказала клон на синдиката да има в нейната лига, като там играчите нямат никаква защита.

И докато Роналдо си получава вероятно на часа и минутата всяко плащане по изумителната сума, която е вписана в контракта, други играчи чакат с години парите си - далеч по-малко, а някои може и да не ги дочакат.