Висшата лига отне още две точки от актива на Евертън и съвсем разбърка пъзела в битката за оцеляване. А и последва съобщение, че това не е краят на разследванията и евентуалните санкции срещу този клуб, както и срещу Нотингам Форест, за още финансови неуредици.

Така на 19 май, когато сезонът завърши, няма да е ясно дали някой отпаднал няма да получи "помилване" след решения извън терена, а някой спасил се - да бъде пратен в долната дивизия с един подпис.

В момента Евертън е с 27 точки, а Нотингам и Лутън - с по 25, като "сините" от град Ливърпул имат и мач по-малко. Зад тези отбори Бърнли с 19 и Шефийлд Юнайтед с 16 изглеждат обречени.

"Всичко това придобива размери на фарс - коментира Андрос Таунзънд в обзорно предаване на BBC. Той е бивш играч на Евертън, а сега опитва да помогне на Лутън да се спаси. - Ние бяхме окуражени, когато им отнеха 10 точки, после им върнаха четири, сега пак им взимат две... Класирането се променя и никой не знае какво се случва.

Аз не съм привърженик на това да бъдат отнемани точки на отборите по принцип, но ако ще се прави, трябва да е ясно и навреме - а не около и след края на сезона. Не е честно и към тях, и към нас, останалите отбори в тази битка."

Финансовият експерт Киърън Магуайър заяви пред същата медия, че наказанието е справедливо този път, като дори Евертън се е отървал с малко.

Предложението е било да бъдат отнети 5 т. от актива му, което автоматично го пращаше в зоната на изпадащите.

Едно от смекчаващите вината обстоятелства в този случай е описано в защитата, пледирана от адвокатите на клуба. А то е, че заради войната в Украйна ситуацията с финансите рязко се е влошила.

Има се предвид, че един от големите инвеститори - Алишер Усманов, се оттегли от позицията си, след като попадна в списъка на санкционираните от Европейския съюз.