Превръщането на футбола в мултимилиарден бизнес доведе и до мощна инвазия на технологиите. Последната от които е наистина революционна и на практика преобърна начина, по който един мач може да бъде предложен на аудиторията.

Става въпрос за въвеждането на телесните камери, се прикрепят към екипите на футболистите. За първи път на високо ниво това бе тествано в контролата между Кьолн и Милан, а резултатът е изумителен.

Въпросните камери бяха закачени само върху двама играчи от двата отбора, а кадрите предизвикаха фурор. Чрез новата технология феновете виждат събитията на терена през очите на самите играчи. За радост, още в мача между Кьолн и Милан головете и ключовите позиции бяха перфектно заснети точно от играчите, на които бяха закачени камерите.

Въпросните устройства приличат на GoPro и въвеждането им във футбола бе форсирано от COVID пандемията. Тогава, заради липсата на фенове по трибуните и тишината, телевизионните зрители можеха да чуват какво си говорят футболистите. Изненадващо, това се харесало много на аудиторията, която искала да получава все повече и повече от комуникацията по време на мач, включително и разговорите със съдията.

Например, докато се изчаква решение за VAR, играчите обсъждат ситуацията и водят разговори с рефера, но не е ясно какво точно си казват. С новата технология всичко това се превръща в реалност, защото освен картина, се предава и звук.

Камерата е производство на компанията MindFly и целта е да премахне границата между зрители и състезатели. Самата джаджа представлява съвсем лека жилетка с изкуствен интелект, чийто обектив е върху гърдите на футболиста.

Еран Тал, който е съосновател на компанията-майка, смята, че жилетката няма да пречи на представянето на играчите, тъй като е изключително лека.

"Използването на тази технология във футбола пренася вълнението от терена директно на феновете. Нашите леки жилетки с изкуствен интелект са проектирани така, че да запазят физически играча и да се усещат по същия начин, както при носенето на GPS жилетка, а спортистите да забравят, че я носят след няколко минути", заяви той.

В камерата са инвестирани стотици милиони, за да се избегнат нежеланите ефекти.Така например е внедрена технология за стабилизиране на картината, за да не получат зрителите морска болест при спринтиране на играча или вибрации.

Getty Images

Първите резултати предизвикаха небивало оживление, защото наистина потопиха феновете в случващото се на терена. Все още не е ясно кога и как технологията ще бъде интегрирана в националните лиги или евротурнирите. И ако досега подобни устройства се тестват само върху двама от играчите, ако се закачат камери на всички футболисти и на съдията, това ще е ултимативното футболно изживяване.

Планира се пряко стриймване на картината, както и комбинацията й с 3D очила за виртуална реалност. Все екстри, които наистина ще предизвикат революция в телевизионното излъчване на спортните събития.