Пътят на португалската суперзвездата Кристиано Роналдо в професионалния футбол тръгва от Спортинг (Лисабон) в родината му.

Той пробива в първия състав на "лъвовете", когато е едва на 17 и бързо си спечелва титулярното място.Шанса за голям футбол пък му дава румънецът Ласло Болони, който по това време е трньор на тима.

Румънецът пуска младия играч в последните 30 минути на решителния мач от Шампионската лига срещу Интер. Спортинг губи с 0:2 и пропуска групите на турнира, но пък в тази вечер първи минути записва едно младо момче, което ще достигне върховете на играта. 

Ласло Болони си припомни първите стъпки на Кристиано в професионалния футбол и разказа пред "Marca":

"Помня, че отидох да гледам тренировката на юношите и веднага ми направи впечатление това момче. Поисках да го пратят да тренира с първия тим. Беше бърз, много техничен и имаше завидна физика за възрастта си.

Когато го видях в действие, лесно реших, че това момче никога повече няма да тренира с юношите, оставаше в първия тим.

Играеше и се държеше като човек на доста повече години, а не като 17-годишен хлапак.

В съблекалнята обичаше да се шегува с останалите, но на терена беше удивителен. Нямаше шеги и разсейване. Нивото му във всеки един аспект, както на терена, така и извън него, не бе обичайно за младежи, сякаш гледах мъж.

Нямаше как да зная, че ще бъде най-великият в историята, но знаех, че ако това момче се размине с травмите, ще бъде истинска звезда.

По това време ме попитаха за него в интервю. Помня, че им казах, че това момче със сигурност ще задмине Еузебио и Луиш Фиго. Журналистите ме изгледаха странно и с иронична усмивка.

В едно издание дори ме нарекоха луд, защото сравних 17-годишно момче с боговете на Португалия.

Е, Роналдо се постара да докаже, че аз бях прав.

В юношите го пускаха като нападател, типичен №9. Аз обаче го приспособих на крилото. Беше много бърз, а и не виждах по това време как ще се справи с огромните бранители.

Дрибълът и скоростта му по крилото бяха доста по-ефективни.

Разбира се, той не бе съвършенният играч, който познаваме днес. Искаше просто да дриблира покрай противниците. Обяснявах му, че понякога да преминеш един или двама играчи е важно, но петима е прекалено.

Той бе интелигентно момче и се учеше бързо, остави в миналото някои вредни навици на терена.

Често ме питат Меси или Роналдо е по-добър. Вижте, няма как да отговоря по различен начин, Кристиано си е моето момче. Щастлив съм, че имах шанса да го наложа в първия тим. Феновете трябва да са щастливи, че вече толкова години го гледат на топ ниво.

Ако няма травми, съм сигурен, че ще продължи още дълго. Той е силен, труди се непрекъснато, а даденото му от Бог никой не може да отнеме".

Снимка: Facebook