Руската футболна федерация подаде иск до Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), с искане да бъде отменено решението за изхвърляне на клубните и национални отбори на страната от всички състезания.

То стана факт в понеделник, когато ФИФА и УЕФА извадиха руските състави от футбола "до второ нареждане". Причината - военният конфликт в Украйна.

КАС ще се произнесе сравнително бързо, твърдят хората от федерацията в Москва, тъй като тяхната цел е националният отбор да има право да играе на баражите за Мондиал 2022. Те са на 24 и 28 март срещу Полша и, евентуално при победа, срещу победителя от Швеция - Чехия.

Проблемът е, че дори КАС да вдигне възбраната, нито един от трите тима не желае и няма да играе срещу руснаците.

Но може да се окаже, че имат достатъчно солидни аргументи чисто юридически, за да бъдат възстановени в надпреварата, а и по принцип във футболния живот. Или поне - временно това да се случи.

Аргументацията на Руската федерация е, че по наредбите на ФИФА и УЕФА, за да се вземе такова решение е необходимо изслушване на обвинената страна в намеса на политиката във футбола.

Дори и да е формално, трябва да го има, иначе казусът става невалиден. Санкции за такава политическа намеса във футбола търпяха в последните години и страни като Нигерия, Южна Африка и т.н., но винаги - след изслушване на шефовете на местните федерации.

Сега никой не е говорил, известил или търсил за изслушване руските футболни босове. Според тях този пропуск може да се окаже решаващ за успех на апела им пред КАС.

"Руският футбол бе зачеркнат, без дори да бъдат обсъдени други опции - пише в официалното становище на федерацията. - Така ФИФА и УЕФА нарушиха собствените си наредби и сами намесиха политиката във футбола. Можеше да се разгледат варианти като мачове на неутрален терен, например. Но никой дори не потърси мнението ни."

В същото време Беларус, масово санкционирана на спортно ниво в последните дни наравно с Русия, получи футболна частична "амнистия", като на нейните клубни и национални отбори е разрешено да играят, но на неутрален терен.