"Левски" изпусна трофея в сряда вечер, победен от "Славия", но и съдбата имаше пръст. Или по-скоро - намесиха се хора, които имаха по-специални мотиви да бият "сините" в тази вечер.

Георги Петков

Героят на мача. Изумителни спасявания в редовното време и продълженията, две отразени дузпи след това (три с тази на Гомес в 10-ата минута). На 42 години Петков за втори път спира отбора, с който изигра най-силните мачове в кариерата си и спечели най-много купи и слава. Има 10 сезона в "Левски" и над 250 мача. Игра в Шампионската лига със "сините".

Но раздялата му бе горчива, като бе обвинен от Тодор Батков в съмнително поведение при загубите от "Спортинг" и особено - от "Дебрецен".

През 2013-а неговите спасявания спряха "сините" за титлата (1:1), а жестът му с мустака бе насочен... ясно към кого. В сряда направо отчая левскарите. Не крие, че самият той е един от тях, но винаги играе на ръба на възможностите, че и отвъд, когато ги срещне.

Снимка: Bulphoto

Георги Йомов

Автор на победния удар от дузпа, донесъл Купата на "Славия". Каза в емоционално интервю още на терена: "Този момент и този гол ми струваха 37 000 лева и чакане, но ето, че дойде." Говори за това, че се е откупил със свои и на семейството си пари, за да напусне "Левски", на който е юноша. Получи шанс в "Славия", а сега дочака своето отмъщение. Освен това Йомов е внук на Тодор Барзов, емблематична фигура в историята на "сините".

Стефан Велев

Вкара дузпа за "Славия" - втора от четирите реализирани. Бивш играч на "Левски", загуби два финала със "сините" (2013 и 2015 г.), а сега - вече като славист, е с трофея.

Иван Минчев

Заби хладнокръвно първата, много важна дузпа. Той пък има друг мотив да е надъхан двойно срещу "Левски". През лятото на 2016 г. го искат "сините" и ЦСКА, но от "Герена" се отказват да го вземат. При "червените" не му провървя, но е ясно - играч, минал през единия гранд, си има по-особено усещане, когато среща другия.

Милчо Ангелов

И четвъртият голмайстор от бялата точка за победители - също минал през ЦСКА, където дори бе до Нова година. Каква по-специална мотивация може да ти трябва срещу "Левски"?

Снимки: БТА, Bulphoto

Съдбата се намеси и под формата на традиция, на нещо "писано".

"Славия" само два пъти в историята си е губил от "Левски" в мач на преки елиминации или финал. Победите вече са девет.

Треньор на "белите" бе сърбин - Златомир Загорчич, а на "сините" - италианец (Делио Роси). Това бе втора среща на наставници от тези страни на финал за Купата на България. Първата, през 2002 г., е в мач "Левски" - ЦСКА (3:1). Тогава начело на победителите е Славолюб Муслин, а на загубилите - Джиджи Симони.

Сега пак се радваше сърбинът.