Александър Чеферин, президентът на УЕФА, коментира за първи път разпадането на коалицията от отцепници в Суперлига извън досегашните структури на европейския футбол. Словенецът говори през телевионния канал "24" в родината си, като отвърна и на думите на Флорентино Перес от тази сутрин.

Шефът на Реал разкритикува УЕФА и нейния ръководител за това, че монополизират приходите от големите турнири, а и настоя, че "проектът за Суперлигата не е мъртъв".

"Перес си мечтае за президент на УЕФА, който да го слуша и да прави това, което Флорентино иска - каза Чеферин. - Е, аз отказвам да съм този. Напротив, сега съм двойно по-мотивиран да остана.

За тези няколко дни получих подкрепа от целия европейски футбол, от почти всеки клуб на континента. Имам 3800 съобщения в телефона, на повечето дори не мога да отговоря, нямам време.

Санкциите към 12-те клуба не са обсъждани, това ще се случи през следващата седмица. Трябва да подходим различно към всеки.

Някои от тези клубове бързо осъзнаха грешката си и лично влязоха в контакт с мен, за да обяснят това. Уважавам ги за куража. Други продължават да се държат така, сякаш нищо не е станало. И сякаш ще се случи нещо там, където няма нищо - с този проект, който е невъзможен. Всички обаче ще понесат някаква санкция, защото това, което направиха, е недопустимо. Обърнаха срещу себе си целия европейски футбол.

С някои хора моите лични взаимотношения завинаги са прекратени и няма как да има такива повече. Няма да назовавам имена...

Суперлигата е обсесия на трима души. На трима лидери. Всеки знае кои са, няма нужда да ги споменавам по имена.

Ситуацията с Барселона е различна, с Лапорта водих разговори два или три пъти след избирането му. Състоянието на клуба не е негова вина и комуникациите с другите от тази група са започнали далеч, преди той да е на поста. Лапорта намери начин да излезе от проекта и това му прави чест.

Тези, които видяха, че са сбъркали, се извиниха. Останалите дори нямат сили и смелост за това.

Благодаря на Байерн, Борусия Дортмунд и ПСЖ за подкрепата. Тя се оказа голяма опора за нас в този момент. Знам, че проектът трябваше да бъде с 15 клуба, но тези трите му обърнаха гръб и подкрепиха УЕФА и футбола. Ако Ал Келаифи, Румениге и Вацке (шефовете на тези клубове) бяха тръгнали с Флорентино, за нас битката щеше да е много по-трудна."