Англия и Белгия излизат един срещу друг в мач, който бе един от най-чаканите на Мондиала, след като бе изтеглен жребият. Единствено сблъсъкът между Испания и Португалия прикова вниманието повече преди началото на шампионата.

Трепетното очакване се засили заради факта, че двубоят между тимовете в Група "G" е в третия кръг и е решителен в търсенето на първо място в групата.

Само че се получи един любопитен казус. И двата отбора нямат полза от това да са първи. Второто място ще им даде по-лесен поток към евентуален полуфинал, като ще бъде избегнат отбора на Бразилия в тази половина на схемата.

Първият в тази група ще е принуден да излезе срещу Селесао на четвъртфинал (ако стигне дотам), освен ако бразилците не отпаднат от Мексико. Вторият ще играе с първия от група "H" (тази на Колумбия), а след това с Швеция или Швейцария.

Снимка: Getty Images

И така се получава мач, в който Англия и Белгия нямат изгода да победят, но имат изгода да загубят.

В английските вестници се носи мълвата, че Гарет Саутгейт ще направи поне шест промени в състава си, като е твърде верятно и Хари Кейн да не е сред титулярите.

Снимка: Getty images

На въпрос дали би направил 10 промени за мача с Англия, селекционерът на Белгия Роберто Мартинес отговори положително. Той разкри, че не би рискувал футболистите си, които висят с картони за предстоящия осминафинал с Колумбия, Япония или Сенегал.

Вече имахме един мач на Мондиала, в който и двата отбора не искаха да играят - този между Франция и Дания. Възможно е да се нагледаме на още един такъв.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Разликата тук е, че и Англия, и Белгия може да искат да загубят. Или поне част от феновете им. Към момента "Трите лъва" водят в групата само заради по-малкото си жълти картони.

Ако срещата завърши наравно, може да се окаже, че и това средство влиза в употреба за класиране на второ място.

Но го има и варианта, в който отборите играят за победа. Все пак е риск да нарушиш ритъма си със загуба, дошла след два поредни успеха в групата. И то точно преди осминафиналите.