Скандал гръмна в английския футбол, след като предаването "Панорама" на BBC направи поредното си разкритие, плод на дълго журналистическо разследване. У нас помним добре ефекта от тази програма, след като именно нейна акция преди 17 години струваше мястото на покойния Иван Славков в изпълнителния комитет на МОК.

Сега под прицел е английският национал Рахийм Стърлинг, който е със статут на герой за страната след отличните си игри на Евро 2020, където "трите лъва" докосваха титлата, но я загубиха с дузпи от Италия на финала.

Стърлинг е само част от разследването, което е фокусирано върху влиятелния и популярен футболен агент Ейди Уорд, собственик на компанията Colossal Sports Management. Това е агенция, която движи делата на над 150 спортисти на Острова, от които 2/3 са футболисти.

В разследването ясно се доказва, че Уорд е бил начело и е одобрявал схема, по която неговата агенция е преговаряла с момчета на по 14 и 15 години, за да подпишат договори с Colossal Sports Management.

Правилата на ФИФА и на английската Футболна асоциация гласят, че нямаш право да предлагаш сделка или дори да влизаш в контакт по такава тема с играч, преди 1 януари в годината, в която той ще навърши 16. И в двата случая, които "Панорама" показва, това не е факт.

Ролята на Стърлинг, който до миналата година е бил клиент на Уорд, е била да преговаря по телефона с момчетата. Разбира се, ефектът от това да ти се обади английски национал е огромен, а семействата на младите играчи също са били впечатлени.

Самият агент отказа коментар след излъчването на предаването в неделя вечер, но адвокатът на Рахийм Стърлинг се съгласи на такъв и той гласи, че "като английски национал, футболистът се е чувствал длъжен да помогне по този начин за развитието на млади играчи". Тоест - не отрича, че е звънял и е бил част от схемата.

Предаването разкри, че основна мишена на агенцията са били футболисти от семейства с един родител, особено такива без бащи, живеещи само с майките си. "Това е лесният път към тях, не е случайно", гласи коментарът на човек от Висшата лига, който е видял предварително кадрите от разследването и се е съгласил да участва в предаването.

Самата Висша лига вече е възложила разследване на случая, а по законите във Великобритания доказване на вина по него може да означава дори ефективна присъда и затвор за Уорд.

За Стърлинг последствията няма да са толкова сериозни, но със сигурност репутацията му ще пострада тежко.