Жерар Пике е на път да се завърне във футбола. Въпреки че само преди два месеца обяви, че слага край на кариерата си и направи грандиозно (и скандално) сбогуване с Барселона.

Сега обаче изглежда, че бившият национал е размислил, като му предстои да облече отново футболния екип. При това на неслучаен отбор - втородивизионния ФК Андора, в който той е собственик на 90 процента от акциите. С други думи - да се самоназначи в клуба.

Новината на Relevo може да се счита за изненадваща, защото Пике на няколко пъти се кълнеше, че няма да играе за друг клуб, освен за Барса. Въпреки че ФК Андора може да се сметне за компромис, защото старши треньор там е бившият помощник при каталунците Едер Сарабия.

Целта пред клуба е изкачване в Ла Лига, като именно това е основната причина Пике да се опита да помогне с опита и уменията си. Разбира се, подобен ход крие и няколко административни спънки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата е наказанието му от 4 мача, което той получи от Ла Лига. Припомняме, че Пике бе изгонен с директен червен картон в последния си мач за Барселона заради вербална атака към съдията. Това се случи през ноември, а бранителят дори все още не се бе появил в игра.

Първоначално се смяташе също, че Пике ще има проблем да бъде картотекиран като играещ собственик на професионален клуб. Това на практика е позволено от правилника, но само след изрично одобрение от страна на Ла Лига. Първо се прави проверка за конфликт на интереси, след което бившият национал може да получи зелена светлина.

Най-сериозна обаче изглежда финансовата пречка. Или по-скоро - административната. Причината е, че в момента ФК Андора е достигнал тавана си по размер на заплати и Пике няма как да се вмести, дори и с минимално възнаграждение, освен ако не бъдат освободени няколко от настоящите играчи.

Getty Images

Другият вариант е да се търсят лостове за заобикаляне на правилата. Такива, каквито вече на 3 пъти приложи Барселона.

При всички случаи обаче завръщането на Пике във футбола ще срещне известни трудности, но пък ще предизвика сериозен интерес към втородивизионния тим. Защото бившият съпруг на Шакира отдавна се е превърнал в генератор на новини и медийни сензации. Като завръщането му във футбола, например...