Президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае подаде оставката си по време на събранието на Изпълнителния комитет, предаде АФП.

81-годишният Льо Грае беше на поста от 2011 година, като от 11 януари вече не изпълняваше функциите си заради обвинения в сексуален и морален тормоз. Той бе в открит конфликт от дълго време и с френския министър на спорта Амели Удеа-Кастера, която назначи одит на ръководената от него федерация.

Според инспекторите Льо Грае "не притежава вече нужната легитимност, за да администрира и представлява френския футбол" и заради "неуместното си поведение към жените".

Льо Грае, който е бивш кмет на Гингам, отрича всички обвинения в тормоз, като смята, че одитът на федерацията е "нагласен". Той обаче се видя принуден да подаде оставка, след като загуби подкрепата на членовете на Управителния съвет, които стояха дълги години зад него най-вече заради финансовите успехи на институцията след скандалите на Световното първенство в ЮАР през 2010 година.

"Той е голям управник, федерацията е една от най-добре управляваните. Мисля, че трябва да се направи глобална равносметка, когато имаме всички елементи за това", каза президентът на Олимпик Лион Жан-Мишел Олас, който е един от членовете на Изпълнителния комитет.

След напускането му функциите му ще се изпълняват от вицепрезидента Филип Диало до провеждането на конгрес през месец юни.