Красимир Балъков почти сигурно ще напусне поста национален селекционер в петък, сочи информация на Dir.bg.

Независимо от ситуацията около отбора и футболната ни централа, където напрежението ескалира след мача с Англия (0:6), чисто спортно-техническият анализ на работата на треньора не е на заден план.

На заседанието на Изпълкома на БФС в петък ще се изслуша отчет на Балъков за работата му, а оценката се очаква да бъде ниска. Представянето на отбора ни е незадоволително - меко казано, след като под ръководството на някогашния магически халф, България загуби пет и завърши наравно в един двубой.

Балъков получи работата в късните дни на пролетта, дебютира с 1:2 от Чехия в Прага, което бе считано дори за окуражаващ старт. След това дойде 2:3 у дома от Косово пак в квалификация за Евро 2020 и надеждите ни за класиране реално се изпариха.

Последваха загуби от Англия (0:4) и Ирландия (1:3), като мачът в Дъблин бе контрола.

Преди 5 дни направихме 0:0 в Подгорица с Черна гора - другия аутсайдер в групата ни, а в понеделник написахме история с най-срамната си загуба в София - 0:6 от англичаните.

Балъков не бе популярно назначение сред ръководителите на БФС още през пролетта и - по неофициални информации - това решение е било със сериозна опозиция сред хората в Изпълкома. Сега те едва ли ще дадат повече време на селекционера.

Разбира се, възможен е компромис, който да остави на поста Бала до ноемврийския финал на квалификационния цикъл срещу Чехия, а решението да дойде след това. То обаче изглежда сигурно - ще се търси нов човек да води националния тим.

БФС очаква и наказанието от УЕФА след скандалите от мача с Англия, като е сигурно, че срещу Чехия стадионът ще остане напълно празен. Но е възможно, предвид големия натиск, оказван от организации и дори от правителството на Великобритания, санкцията да ни извади от пролетните плейофи, които са допълнителна врата към Евро 2020.

При такъв сценарий, няма да се бърза с избор на следващия селекционер, тъй като първите мачове на България след 17 ноември (когато срещаме Чехия) ще бъдат едва идната есен.