Красимир Балъков обяви имената на легионерите за предстоящите два мача на България.

Родният тим гостува на Черна гора на 11 октомври, а три дни по-късно посреща Англия.

И двата мача са от квалификационната група за Евро 2020, в която България заема последното място с 2 точки. И очевидно доиграва цикъла, за да се концентрира към пролетния плейоф в Лигата на нациите, който е шансът за класиране на европейското.

Впечатление прави, че Балъков се е отказал от услугите на Георги Миланов и Николай Димитров. Двамата са сред най-опитните родни футболисти, като играят редовно за клубните си отбори. 

И двамата бяха в състава за мачовете с Англия (0:4) и Ейре (1:3) в началото на този месец. Сега имената им липсват.

Димитров е твърд титуляр в руския Урал, заемащ шестото място в елита на страната. Ако не по-добър, то тимът от Екатеринбург е поне на нивото на водещите отбори у нас. Миланов от своя страна е основен играч на лидера в унгарския шампионат Фехевар, но не попада в плановете на Балъков.

В състава обаче е Камен Хаджиев, бранител на унгарския Академия Пушкаш, заемащ четвърто място в местния елит. 

По традиция под ръководството на Красимир Балъков, в състава попадна и 34-годишният Георги Сърмов.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той играе в третодивизионния немски Кемницер, заемащ незавидната 19-а позиция в лигата. И не само бе в състава, а и бе титуляр на "Уембли" срещу англичаните.

Предвид факта, че България няма шанс да се класира, спокойно можеше да се повика някой по-млад играч вместо Сърмов. Определено това е странно решение. 

Отново в състава попада и Георги Пашов от арменския Арарат.

Докато редовно играещите Николай Димитров и Георги Миланов не са в сметките на Балъков, там попадна Симеон Славчев. Празнуващият рожден ден днес халф получи страхотен подарък, макар да загуби титулярното си място в азербайджанския Карабах.

Той има само един мач през сезона, но е национал, което нарушава основния принцип на Балъков. Припомняме, че той обеща да не вика играчи, които не играят редовно в отборите си.

Останалите имена в списъка бяха очаквани.

Капитанът Ивелин Попов от Ростов, Георги Костадинов, който играе силно в руския Арсенал (Тула) - те изглеждат автоматичен избор.

В състава е Страхил Попов от турския Касъмпаша, както и капитанът на словашкия шампион Слован - Васил Божиков.

Там е и възвръщащият игровия си ритъм Кирил Десподов, който вече започва като титуляр в тима Щурм Грац. Футболист №1 на 2018 г. в България бе резерва на "Уембли".

Младият Божидар Краев играе силно за Жил Висенте в Португалия, а и се представи добре в контролата на България срещу Ейре в началото на месеца.

Ето и избраниците на селекционера, играещи извън Първа професионална лига:

Ивелин Попов (Ростов, Русия), Кирил Десподов (Щурм, Австрия), Страхил Попов (Касъмпаша, Турция), Васил Божиков (Слован Братислава, Словакия), Симеон Славчев (Карабах, Азербайджан), Георги Костадинов (Арсенал Тула, Русия), Божидар Краев (Жил Висенте, Португалия), Георги Сърмов (Кемницер, Германия), Георги Пашов (Арарат, Армения) и Камен Хаджиев (Академия Пушкаш, Унгария).

Прави впечатление, че сред повиканите легионери няма вратар. Което означава, че отново не е включен Димитър Евтимов, който играе редовно в Англия за Акрингтън.

И тримата в списъка ще са от нашето първенство - вероятно Пламен Илиев, Мартин Луков и Христо Иванов, повикани и за предишните два мача.

Ако това е триото, Балъков отново нарушава принципа си - Илиев загуби титулярно място и не е играл за Лудогорец този месец.

Снимка: Bulphoto