Собственикът на Ливърпул Джон Хенри направи предложение в интервю за в. "Таймс" в Лондон, което вероятно няма да бъде прието никак добре във Висшата лига. Ненормалните харчове на клубовете от елита на английския футбол взривиха пазара на играта, като се стига до абсурдите изпадащи отбори да привличат играчи от Реал, Атлетико и ПСЖ.

Неограниченият ресурс позволява на Челси да изхарчи 600 милиона евро за 6 месеца, но и на клубове като Нотингам, Лийдс и Уулвърхемптън да го правят. Или на борещия се да не изпадне Уест Хем да вземе титуляр в бразилския национален отбор от Лион (Лукас Пакета) за над 50 милиона лири.

Идеята на Хенри, който притежава от 12 години Ливърпул, а и е собственик на бейзболния Бостън Ред Сокс зад Океана, е за лимит на бюджетите за трансфери и заплати във Висшата лига. Но не за ограничение "до такава сума за всички", а пропорционално.

Американският бизнесмен предлага всеки клуб да може да харчи за заплати и трансфери до 70% от декларирания си годишен оборот за предходната финансова година, като освен това се изчислява и усреднен коефициент на "спортното представяне".

Тоест - ако си завършил 12-и, 13-и и 14-и, това вдига коефициента ти спрямо този, който е пети, шести и седми, примерно.

Тъй като се предполага, че оборотът на втория клуб ще е по-сериозен от този на първия, а и неговият състав видимо е по-добър. Така се прилага смесен принцип на нещо средно между американската драфт система (с много условности, защото там става дума за колежани), в която най-слабите отбори по резултати имат първи избори в драфта, но и на правилото за Финансов Феърплей на УЕФА.

Разбира се, към момента това предложение изглежда утопично.

Клубовете във Висшата лига печелят убийствени суми от участието си в шампионата, като дори тези, които заършват на последните места над зоната на изпадащите, генерират по около 145 милиона лири на сезон. Добавяме и парите от спонсори, реклами и продадени сезонни билети - това са огромни пари, които отиват за скъпи играчи и запазване на статута при някои, а при други - гонене на по-високи цели, трофеи и титла.