Селекционерът на Италия Лучано Спалети обяви, че той е виновен за отпадането на Италия от Евро 2024. Европейският шампион успя да прескочи груповта фаза, макар и с намигване от съдбата след късния изравнителен гол срещу Хърватия, но в осминафиналния мач срещу Швейцария "адзурите" не показаха каквито и да е аргументи, с които да си заслужат място в следващата фаза и логично отпаднаха след загуба с 0:2.

Спалети пое отговорността за случилото се, но също така потърси и оправдания за фиаското на водения от него отбор.

"Отговорността винаги пада върху треньора. В този случай не е различно, защото аз взимам решенията. Всички треньори са отговорни за резултатите на техните играчи на терена", каза италианецът след последния мач на своя отбор на Европейското в Германия.

"Ако погледнете програмата и мачовете ни, ще видите, че има голяма разлика между подготовката, която аз водих и тази на останалите треньори. Но в крайна сметка - отговорността си е изцяло моя", добави още Спалети, който наследи Роберто Манчини начело на "скуадрата" през септември миналата година, точно преди две ключови европейски квалификации - равенствата със Северна Македония и Украйна.

65-годишният треньор обърна внимание и на случилото се на терена, като отчете, че в състава му няма достатъчно играчи, които да могат да "тичат здраво" и също така добави, че швейцарците са установили рано-рано контрол над мача с добрите си подавания.