Светът реагира на лудата вечер, изпълнена със спирания на играта и решения, взети от видеоасистентите - тази все още изключително спорна новост във футбола.

В центъра на коментарите след мача Иран - Португалия (1:1) са трите намеси на системата VAR през второто полувреме, които можеха да дадат друг ход на двубоя.

Повторенията правилно дадоха дузпа на португалците, след като реферът от Парагвай Енрике Касерес не видя фаул срещу Кристиано Роналдо, а такъв имаше. Дузпата бе отсъдена след преглеждането на ситуацията, но звездата я пропусна.

Малко по-късно Роналдо удари с ръка ирански бранител и отново имаше видео намеса, но асът получи само жълт картон. Тази ситуация влуди селекционера на Иран Карлуш Кейрош - бивш наставник на родната му Португалия.

Снимки: Getty Images

"Няма значение дали се казваш Роналдо или Меси, правилата са за всички - гневеше се Кейрош след мача. - Тук въпросът е в характера, в смелостта да го направиш, да вземеш това решение. Кой го взима? Искаме да знаем, защото никой не ни дава никакво обяснение. Спираме играта за намеса на VAR, но кой трябва да реши дали това е червен картон?".

Медиите по света също смятат, че Кристиано се е измъкнал на ръба в ситуацията.

"Късметлия си, Кристиано!", пише директно в. "Екип", а снимката на ехидно подсмихващия се португалец след решението на рефера е показателна.

Снимки: Getty Images

"По ръба", опитва да бъде по-оригинален испанският в. "Ас", а кадърът с жълтия картон в ръката на рефера Касерес също говори достатъчно.

Разбира се, в Португалия нещата са гледани под друг ъгъл. "А Бола" споменава, че "решението бе доста щастливо за нас", но предпочита да акцентира върху изказванията на Кейрош. "Ти си португалец, трябва да имаш повече респект към страната си", критикува изданието.

Интересни ще са и реакциите в Уругвай, където вероятно не са никак щастливи от факта, че Кристиано се измъкна на ръба на червения картон. Защото такъв щеше да го извади от осминафинала между двата отбора.