Досега през века за полуфиналите на Световно се класираха поне по две бивши империи. В Катар е една - Франция. А в Русия 2018 се оказаха три - настоящият шампион, Англия и Белгия.

Нестандартният поглед върху футбола в някаква степен си говори приятелски с чудесата на Мондиал 2022, които могат да бъдат наречени и бунт или подвиг на малките (или поне на неголемите - не само във футбола).

На Световното през 2014 г. имаше две бивши империи на полуфинал (Германия и Нидерландия), а през 2010 г. - три (същите две плюс Испания). Върхът на "световния империализъм" се оказа Мондиал 2006 г. с цялото каре - Германия, Италия, Португалия и Франция. А през 2002 г. полуфинал стигнаха немците и Турция.

Това изглежда естествено. От европейските държави най-често в тройката влизат четири бивши империи: Германия (12 пъти), Италия (7), Франция (5) и Нидерландия (4). А, да, и Швеция, 5-та в класацията с три медала, дълго е владяла съседните скандинавски държави.

А световни шампиони от Европа са били също Англия и Испания, които в някои времена са броели за своя половината планета.

Разбира се, позор за всяка расистка теория, но тук не става въпрос за расизъм, а за биещи на очи раси по отборите. В повечето от съставите на бившите империи играят момчета с различен цвят на кожага. От различни раси, макар от една нация.

Вижте футболистите на Белгия и Португалия, Франция и Англия, Германия и Нидерландия.

Има значение за мощта, нали? Я си представете България с някой-друг конгоанец, някой-друг с кръв от Гвнея-Бисау.

А сега се вгледайте в съставите на Аржентина, Хърватия и Мароко. А? Въпросът е риторичен. Изводите - също.

Снимка: Getty Images

Честта на по-обикновената част от планетата - знаем си - по принцип защитават основно Аржентина и Бразилия (която по едно време се е водела империя, ама с условности, а доста повече време е била португалска). Сега обаче в тройката влязоха три бивши колонии. Да, по принцип планетата е разделена на бивши империи и бивши колонии. Изключително малко са държавите, които не са били владени от други и то не за кратък период.

От 1102 г. до 1918 г. (създаването на Югославия) различни части от хърватските земи са под владичеството на Унгария, Венеция, Турция и Австро-Унгария. Страната става напълно независима през 1991 г.

Аржентинските земи са завоювани постепенно от испанците в периода от 1516 г. до средата на ХVІ век. Чак през 1810 г. идва революция, през 1816 г. е обявена незамисимост, но съвременна Аржентина реално е създадена в средата на ХІХ век.

А при Мароко историята вече цвили от възторг. Защо? Още през 1907 г. френски войски нахлуват в град Уджда и бомбардират Казабланка. През 1912 г. мароканският султан Абд ал Хафид се предава под натиска и подписва договор в град Фес, с който предава страната във владение на Франция и Испания.

Двете велики сили всъщност си поделят на две територията под формата на протекторати. Независимостта на Мароко е върната през 1956 г. Иначе това е стара и горда държава. Алауитската династия, която управлява и днес, е на власт още от средата на ХVІІ век.

Кого отстрани Мароко на осминафинала? Испания. С кого играе Мароко на полуфинала? С Франция. Е остава Атласките лъвове да бият още едни свои завоеватели...

И подсещане - пътем мароканците удариха на четвъртфинала Португалия, а в групата - Белгия, още две бивши империи. Оправдания за вандалщините няма, но нека заедно помислим защо честването на триумфите се оказа дори истерично. Може би не беше само футболът в емоциите.

Впрочем, сега три бивши империи си отидоха още в групите - Белгия, Германия и Иран (Персия). Испания и Япония отпаднаха на осминафинал. Португалия, Англия и Нидерландия - на четвъртфинал. Само британците бяха отстранени в битка с бивша империя. А в три от останалите случая има мароканска връзка.

Накрая - още нещо в ущърб на големите държави. Франция е пета на Световното по брутен вътрешен продукт - основен показател за икономическа мощ. Включени са 31 страни, защото Англия и Уелс са част от Великобритания.

Да, Франция е голяма и силна държава. Аржентина обаче е на 17-о място по БВП на Мондиал 2022, Мароко е на 22-о, а Хърватия - на 26-то. Три полуфиналиста влизат във втората половина по икономическа мощ сред участниците в турнира.

Подобна е класацията по брутен вътрешен продукт на глава от населението - показатател за благосъстоянието на хората, елементарно казано. Там Франция е 11-а. И пак във втората половина остават Аржентина (на 20-о място), Хърватия (21-во) и Мароко (27-мо).

Да, да, остава само Атласките лъвове да видят сметката на французите... Не е за вярване, нали?

Точно както не е за вярване, че Мароко може да елиминира и Белгия, и Испания, и Португалия, и да стигне полуфинал.

Getty Images