Пропадналата контрола на българския Левски и руския Спартак (Москва), която трябваше да се играе в Дубай в неделя. Нашият гранд бе един от няколкото тима, приели да се срещнат в приятелски мачове с руски съперници, но днес обяви, че няма да играе в тези двубои.

Първият бе именно с московския Спартак, откъдето реакцията на решението на Левски е сериозна.

"В писмо днес от българския клуб ни уведомиха, че уважението им към Спартак остава и разчитат на това да имаме такива срещи в бъдеще. Но сега са взели това решение заради феновете им, които са протестирали заради това, че ще играят с отбор от Русия", обясни официално пресслужбата на московския отбор пред "Спорт-Експрес".

Но това не им е достатъчно и руските медии развиха различна теория.

Едната е, че правителството на България се е намесило и е принудило Левски да не играе срещу отбори от Русия. Така е озаглавен и материал на изданието "Спорт-Експрес", подписан от водещото футболно перо Артьом Калинин.

"Отказът на Левски е дошъл под давление от властите в България", твърди той.

Почетният президент на руската федерация Вячеслав Колосков също даде мнение пред медията:

"Не е кой знае какво събитие това - казва той. - Тренировъчен лагер, едните отказват да играят с другите. Случва се. Сигурно си имат мотивация. Доколкото аз знам, забранили са им от местната федерация. Но може и да не е вярно.

И какво от това? Спартак има с кого да играе, а Левски, ако искат, да играят двустранна игра помежду си...

Нищо особено, а и нека не намесваме политиката в това."

Всъщност, и двата отбора вече обявиха, че са намерили съперници да заменят контролата. Левски ще срещне Рига, а Спартак - узбекистански отбор.

Същевременно обаче стана ясно, че московският гранд ще иска неустойка за пропадналия мач, като основание за това е клауза в договора. "Това е сигурно", коментират от прес службата на клуба пред руските медии.

Не е ясно каква е сумата, но това не е особено приятна новина за и без това имащия сериозни финансови проблеми клуб.