Куриозно и даващо нов детайл за историята около една от незабравимите футболни вечери - Лионел Меси всъщност не държи световната купа на най-харесваната снимка в социалните мрежи.

Точно така - това е трик, за който самият Лео не знае, "изтролен" - казано възможно най-модерно, от съотборника му Анхел ди Мария. Случката разкри аржентински фотограф, следил от няколко метра празненствата на терена на стадиона в Доха на 18 декември, минути след победата на неговата страна над Франция с дузпи на финала на Мондиал 2022.

Ето я историята:

Снимката на Меси от обиколката на триумфа (долу), носен на ръце от съотборниците му, вдигнал високо световната купа по футбол, е култова в паметта на играта. Тя напомня Пеле, Марадона... Такъв кадър остава запечатан завинаги, а заради особеностите на новото време, той стана №1 в историята на социалните мрежи, като има почти 75 милиона харесвания само в Инстаграм профила на Лео. Това е абсолютен рекорд на един фотос.

Но моментът, с който винаги ще бъде обезсмъртяван легендарният вече аржентинец, има своята куриозна страна. Купата в ръцете му не е истинската, оригинална световна титла. Не е тази, която минути по-рано получи от ръцете на емира на Катар, и която вдигна над главата си в онази типична местна роба, с която го облякоха на подиума за награждаването.

Преди да тръгне обиколката на аржентинците из терена, пред феновете им, Анхел ди Мария поема оригиналния трофей, а в ръцете на Меси попада някаква реплика, подадена му от запалянко, минала и през останалите съиграчи.

Лео няма как да види разликата, а в моменти като този едва ли е усетил, че примерно тя тежи по-малко от истинската. Единственият начин да ги различиш е на дъното на трофея - а на нашия колаж на основната снимка най-горе ще видите, че трофеят, който ФИФА дава на победителя (на лявата снимка), е с гравирани мястото и дата на финал, името на шампиона и т.н. отличителни знаци.

Те се подготвят веднага с края на мача. На дясната е Меси с купата вече на ръцете на съотборниците му и там дъното на трофея не е гравирано.

Embed from Getty Images

Фернандо де ла Орден, фотограф за арежтински медии, но и за световни агенции, разказва:

"Анхел казваше на Лео: Виж, виж, правиш обиколката с купа-менте! И му показваше дъното на трофея, който той държи (вижте момента горе). Двамата се смееха, Меси прие всичко на шега и се усмихваше, сравнявайки двете купи."

Оказва се, че Паула Зузулих от Буенос Айрес и нейният съпруг Мануел, са дали трофея на човек от щаба на отбора, в хаоса след победата. Те са гледали мача от първите редове зад скамейката на аржентинците.

Дълго след края са си го получили обратно, като Леандро Паредес и Лаутаро Мартинес им го върнали пред стадиона, когато отборът излизал и тръгвал на обиколката из Доха с открит автобус и трофея. Двамата дори накарали повечето съотборници да се подпишат на него, както и да се снимат със семейството. Спомен, който остава завинаги.

И една снимка, чиято история става все по-легендарна.