Трима души, които са организирали пиратско излъчване на мачове от Висшата лига, получиха общо 17 години затвор.

Безпрецедентните мерки идват, след като шефовете в английското първенство затегнаха драстично мерките срещу безплатното гледане на срещи и го припознаха като враг №1, защото са финансово ощетени.

По ирония на съдбата мозъкът на операцията се казва Стивън Кинг и той получава най-тежката присъда - седем години и четири месеца. Пол Ролстън ще лежи шест години и четири месеца, а Даниел Малоун влиза зад решетките за три години и три месеца.

Тримата са организирали мрежа от незаконно излъчване на двубоите за около 1000 бара, клубове и домове в Англия и Уелс. Спечелили са общо 5 милиона британски лири от дейността си.

В рамките на последното десетилетие под името Dreambox, Dreambox TV Limited и Digital Switchover Limited тримата са пускали нелегални стриймове.

Директорът на Висшата лига, който отговаря за излъчването, Кевин Плъмб заяви: "Днешното решение доказва, че законът ще гони компаниите и лицата, които ощетяват притежателите на телевизионните права. Присъдите отговарят на сериозността на извършеното престъпление.

Когато феновете използват такива стриймове, трябва да са наясно, че се съгласяват с незаконен бизнес. Те също може да са жертва на измама, ако споделят лични или финансови данни".

Феновете в социалните мрежи са твърдо против тежкото наказание на потърпевшите и дори ги похвалиха за приноса, който са дали за безплатно гледане на мачове.

На Острова зрителите не приемат радушно скъпите абонаментни цени, които притежателите на правата за излъчване на Висшата лига предлагат.

Каналите BT Sports и Sky Sports продават абонамент за мачовете на Висшата лига на цени между 18 и 50 паунда на месец. За да гледат всички телевизионни двубои в рамките на уикенда, зрителите трябва да платят и двата абонамента.

 https://sja.sportradar.com/w/DirBG/1-54571/073100