Христо Стоичков навършва днес 55 години, а клубът, от който направи голямата крачка към върховете на световния футбол, не забрави да го поздрави. ЦСКА честити празника на единствения българин, печелил "Златна топка" с любопитно видео, в което се включиха настоящи играчи на "червените" - българи и чужденци.

Поздравленията в клипа се сипят на няколко езика - френски, английски, испански, португалски, както и на сърбохърватски от треньора Бруно Акрапович.

Стоичков е един от големите акционери в ЦСКА, но живее и работи зад Океана, което го спира да гледа често мачове на отбора. В социалните мрежи из групите на фенове на този тим, поздравленията също валят.

Няма съмнение кой е най-големият любимец на цесекарите за последните поне 30-40 години.

Ицо облече екипа на армейците през януари 1985 г., след което изигра 170 мача със 114 гола за отбора, преди да бъде продаден в Барселона през лятото на 1990 г.

Спечели три титли и четири пъти Купата на България, игра полуфинал за Купата на носителите на купи с ЦСКА.

"Това е моят отбор в България", каза в навечерието на 55-ия си рожден ден в интервю за в. "Труд".

Стоичков остава уникален с постиженията си и да се връщаме към тях винаги е приятно, но и малко носталгично с оглед актуалното състояние на футбола ни.

Носител на "Златна топка" и "Златна обувка", шампион на Европа с Барселона, носител на КНК с каталунците, четвърти в света с националния тим, голмайстор на Мондиал 1994, избран в идеалните 11 на световното в Щатите и Евро 1996.

Единственият българин, фигуриращ във "ФИФА 100" - стоте най-велики играчи според световната централа (посочени през 2004-а), в стотицата на списание "World Soccer" за 20-и век във футбола, както и в селекцията на Пеле - "125 най-големи футболисти в историята".