ЦСКА показа трети вариант на проект за новия си стадион, като клубът уточнява отново, че е в начален етап от задвижването му.

Скиците, които днес бяха публикувани в сайта на клуба, са "идейни предложения за стадион на ЦСКА", дошли от фирмата "DESET architects".

Този проект е за съоръжение с капацитет от близо 28 000 души. В него са намерени и решения за паркингите и прилежащата инфраструктура, която да не оказва влияние върху функционирането на алейната мрежа на парка, обявява клубът на страницата си.

"Както е известно, в момента текат сложни процедури между институциите, касаещи бъдещия ни дом в Борисовата градина", уточнява още сайтът на ЦСКА.

Преди близо два месеца две други фирми презентираха своите варианти пред ръководството на клуба.

Скица: www.cska.bg

Още тогава бе подчертано, че "мащабният проект е на ниво предпроектно проучване", и че следват много процедури по избора на офертите, по съгласуването с държавата и общината на строителството и т.н.

Това бяха фирма "Вамос" с архитект Георги Савов (снимки 1 и 2) и фирма "Design Initiatives" с ръководител на екипа архитект Владо Вълков (снимки 3 и 4).

Те запознаха собствениците на клуба с архитектурните планове и строителните решения, а в сайта се появиха и техните графики и идейни предложения.

Настоящият стадион на ЦСКА - "Българска армия", е построен през 1967 г. и е открит под името "Народна армия".

Клубът никога не се е местил от този дом, който е в сърцето на Борисовата градина. Именно проблеми с градоустройствения план и ограничените възможности за строеж в парка около мястото на настоящата арена, през годините отказаха на три пъти собствениците на ЦСКА от строеж.

Скица: www.cska.bg