Съдиите, на които предстои да ръководят мачове на Евро 2024, са били инструктирани от УЕФА да използват подход, който е известен от правилата на ръгби. Наглед спортът може да изглежда изключително физически и грубиянски, но от една друга гледна точка ръгби е една от най-джентълменските игри, особено стане ли дума за отношението между присъстващите на терена.

Директорът на съдийството в УЕФА Роберто Розети обясни за прийома, който ще бъде заимстван от ръгби и ще бъде използван в комуникацията между рефери и играчи. Тоест, забравете за превърналите се в традиция струпвания на футболисти около главния съдия и постоянното мрънкане на играчите за отсъждания, вече превърнали се във факт или за недадени такива.

Единственият, който ще има право да комуникира с главния рефер, ще бъде капитанът на даден отбор. Точно както в ръгби.

"Всички отбори са инструктирани, че единствено капитанът им трябва да говори със съдията. Молим капитаните да се погрижат съотборниците им да не обграждат съдиите. Тяхна отговорност ще бъде да направят така, че останалите в отбора да се отнасят с уважение и да държат своята дистанция от реферите", обясни Розети.

Ако не спазват това изискване, ще получават жълти картони.

В ситуация, в която вратарят е капитан на даден отбор, ще има полеви играч, който ще се нагърби с функциите за комуникация със съдиите при ситуация, която е далеч от вратата. Към момента единствените два отбора, чиито капитани не са полеви футболисти, са Италия и Словения.

Също така има промяна и около системата ВАР, която се ползва с доста противоречива репутация сред феновете.

"След намесата на ВАР, решенията ще бъдат обяснени детайлно и показани на таблата на стадионите", споделя още изталианецът.

Например - "Дузпа, игра с ръка, №9 от Германия докосна топката с лявата си ръка, която не бе в естествена позиция, а бе над рамото му".

Подобно нещо вече бе изпробвано на световното първенство за жени миналата година.