Украйна отпадна от Евро 2024 с четири точки в група Е, колкото всъщност събраха и четирите тима в карето.

Това в никакъв случай не е незаслужено, след като украинците някак допуснаха да загубят с 0:3 от Румъния на старта на битките, но все пак... Заслужава си да поговорим за формата на европейското първенство, а случилото се днес с отбора на Серхий Ребров е само още един повод за това.

Някак нелогично е Словения да се класира с 3 точки, а отбор с четири да отпадне. Особено при регламент, в който се класират цели 16 от 24-те отбора.

И България е отпадала с четири точки на европейско - през 1996-а бихме Румъния и направихме равен с Испания, преди да загубим от Франция. Останахме трети и си заминахме, въпреки четирите точки. Но това, при ясния и съвсем конкретен регламент, че напред отиват само първи и втори във всяка група, не бе изключение. Припомняме, че през 2004-а на европейското Италия завърши с 5 точки в нашата група, но пак отпадна. И пак - защото напред отиваха само два тима.

Сега има нещо генерално сбъркано. И то е, че настоящият формат е хаотичен, създава условия за математики и сметки.

Не е ясно кой трети отбор къде отива в елиминациите чак до последния сигнал на последния мач. А други пък знаят още преди да са изиграли третата си среща, че са се класирали, дори ако загубят. И то, без да са направи нещо изключително в първите две срещи - като Испания и Португалия с техните 6 точки например... А с трите на Турция, трите на Румъния и Словакия...

Естествено, така предимство получават отборите, които са в последните групи като буквички от азбуката - D, Е, F... Те знаят какво им трябва, как да подходят, а някои направо са получили като подарък класирането си, макар активът им да е направо скромен.

Но това е положението. И УЕФА носи пълната отговорност, след като се опита да направи европейските първенства "за всички". Кой ли не се класира (само без България), от 50-ина членки на европейската асоциация, на финалите отиват 24. Остава да ги направят и 32, защо не? Направо да няма квалификации.

И тогава вече съвсем ще се търси начин да направиш селекцията между групите и елиминациите.

И още нещо - при новия регламент, който влезе в сила на Евро 2016, винаги се оформя един поток на "мравките". Сега такъв е този с Турция, Австрия, Румъния и Словения - един от тези отбори най-вероятно ще играе полуфинал. Естествено, нека има шанс за всеки. Но чак пък да са го заслужили с блестящи игри в групата...

Да не говорим как минаха през груповата фаза Англия и Франция, знаейки, че просто няма как да отпаднат при този регламен. А такива сили си тръгваха в групите, когато форматът бе с първи и втори напред, трети и четвърти отпадат.

Просто разсъждения, тенденциите са, че промени в посока връщане към по-малко отбори и по-ясен, стегнат регламент, няма да има.