В Англия няма еуфория от победата с 4:0 над България, като се оценява, че квалификационната група, в която са "трите лъва", е доста посредствена като класа.

Медиите на Острова се занимават с теми, които им се струват далеч по-важни от това да оценяват българския отбор на "Уембли".

Сред тях личат:

- Как Хари Кейн остава по 20 минути след тренировка да бие дузпи и заради това е толкова ефективен от тях.

- Поредният призив на Рахийм Стърлинг "обществото да порасне и да надмогне расизма".

- Защо не играе Джеймс Мадисън от Лестър, който е най-креативният английски полузащитник?

- Как така Киърън Трипиър и предпочетен пред Трент Александър Арнолд?

И някъде между другото, без да е основна теза на отзивите, се отбелязва българското присъствие в европейската квалификация в събота.

Снимка: Bulphoto

"Те бяха като старо и уморено магаре", безпощаден е бившият национал Крис Сътън, който анализира мача за BBC. Той отбелязва, че "българите имаха някакъв план, но той рухна след първия гол".

Тук е мястото да добавим и думата на статистиката по темата с възрастта. България излезе със стартови 11, сред които имаше седмина над 30 г., а средната възраст бе малко над 28 г. За сравнение - същият показател при титулярите на Англия бе малко над 25 г. средна възраст, а в тима, който започна мача, нямаше нито един играч над 29 години. 

"Англия постигна победа без да излиза от втора скорост и почти без да пролее пот - пише в анализа си за мача Фил Макнълти от същата медия. - Трето изпитание в групата след Чехия и Черна гора, трето подобно усещане. Тези съперници просто не поставят на сериозен изпит английските играчи."

Вестник "Ивнинг Стандарт" отбелязва: "Свръхзвуковият Стърлинг помогна да пробием българската стена. Гостите се бяха подредили за пълно блокиране на английската атака."

В материала си за двубоя, "Дейли Мейл" описва първия гол на англичаните така:

"Българите си помислиха, че могат да изнесат топката като Барселона, но без да имат техническите сръчности за това. Те загубиха елементарно топката в своето наказателно поле и подариха лесен гол на Кейн."

Интересен бе и коментарът на ирландската легенда Рой Кийн, анализатор в студиото но ITV. След два дни гостуваме именно на Ейре в Дъблин, но в контрола.

"Англия игра на ходом, нямаше никакво темпо и ритъм в представянето на отбора - критикува Кийн. - Първото полувреме бе ужасно за гледане, като някакъв летен мач, като предсезонна контрола. Българите не ги затрудниха, разбира се, но отношението на английските играчи е тотално сбъркано. Не може да си подаваш топката бавно и да се разхождаш по терена."

Снимка: Bulphoto

Традиционно умерен и аналитичен в спортните си материали, в. "Гардиън" оценява мача така:

"До първия гол България затрудни атаката на Англия, уби темпото и се справяше добре. Те не изглеждаха нещо специално, а точно това, което се очаква да са - отбор на 60-то място в ранглистата на ФИФА, някъде между Мали и Буркина Фасо. Но се справяха с това да не дават пространство за скоростта на Англия.

Имаха и два шанса преди почивката, а първият през второто полувреме се откри пак пред тях, за бразилеца Вандерсон. След 2:0 обаче мачът се превърна в опит да не бъдат разгромени."

Медията дава и оценки на нашите, което не се е сторило необходимо на останалите големи такива във Великобритания.

Може би и този поглед към играта на България е интересен, страничен и някак неутрален.

Пламен Илиев - 4. Провали се при първия гол, но нямаше какво да направи за останалите.

Страхил Попов - 5. Лягаше пред ударите на англичаните смело, но не успяваше да се включва по фланга.

Николай Бодуров - 4. Смениха го, след като загуби битката с нападателите на Англия. Особено сериозни проблеми имаше с Рашфорд.

Васил Божиков - 5. Влизаше здраво, но в края това нямаше значение - при четири допуснати гола.

Георги Сърмов - 5. Основна фигура в защитния план на гостите, но през второто полувреме остана без сили.

Антон Недялков - 5. Опита, имаше огромно желание. Но бе срещу Стърлинг, а това обикновено е тежък изпит.

Галин Иванов - 4. Направи едно-две добри включвания, но без особен ефект върху играта като цяло.

Ивелин Попов - 6. Елегантна фигура в средата на терена, изпълни добре и един пряк свободен удар, спасен от Пикфорд.

Кристиан Малинов - 5. Тича много, но не успя да установи контрол върху средата на терена. Усилията му бяха напразни.

Вандерсон - 6. Най-креативният играч на България. Отправи два точни удара към английската врата.

Марселиньо - 4. Приносът му не бе голям, нямаше нито бързината, нито мощта да тества английската отбрана.

"Българите изглеждаха солидни, но грешката за първия гол ги постави в много тежка ситуация - оценява "Дейли Телеграф". - Нататък Англия овладя напълно ситуацията, отправи 17 удара, владееше топката в близо 70 процента от времето и нямаше никакви проблеми."

Снимка: Bulphoto