Футболната федерация на Южна Америка - КОНМЕБОЛ, официално отмени петия и шестия кръг от световните квалификации за Мондиала в Катар през следващата година.

Двата кръга с общо десет мача трябваше да се проведат в края на месеца, но предвдид цялата ситуация по света бе взето решение за отлагането им.

Смело, но и доста разумно решение от страна на КОНМЕБОЛ, което ще спести много главоболия на отборите и играчите.

Заради всичките рестрикции с пътуването около пандемията, щеше да е доста трудно южноамериканските тимове да съберат играчите си от цял свят.

Много от тях трябваше да минават през 14-дневна карантина при пристигането си в родината си, или при връщането обратно в страната на клубния си отбор. Това автоматично обезсмисляше цялото им идване за двата мача.

Други изобщо нямаше пък да бъдат пуснати от клубните си отбори. Най-вече тези, играещи на територията на Великобритания.

Клубовете от Острова заплашиха, че няма да пускат националите си, а подобен ход са готови да предприемат отборите от останалите топ първенства в Европа.

С подобен проблем, дори и в доста по-голям мащаб се сблъсква УЕФА. На този етап обаче решение за отмяна на квалификациите в края на март няма.

Тогава са предвидени по три мача от различните групи, а към днешна дата изглежда невъзможно за някои отбори да съберат играчите си от различните първенства.

Може би решениет за отлагане на тези двубои няма да е лишено от логика, но пък сгъстеният календар и наличието на Европейско първенство ще направят изиграването им на по-късен етап трудно.

В края на месеца България трябва да изиграе три двубоя за 7 дни. Това са домакинство на Швейцария и Италия, както и гостуването на Северна Ирландия, което може да се окаже проблемно, защото е на територията на Великобритания.