Ръководството на Барселона официално е предложило на Шави да остане на треньорския пост и през следващия сезон, с което да изпълни договора си, който е до лятото на 2025-а.

На първо време шефовете на каталунския гранд не са искали раздяла с Шави, но самият той обяви, че си тръгва след края на този сезон и бе категоричен в позицията си.

Като основна причина той обяви, че клубът не е конкурентен на Реал и останалите европейски грандове, което си бе индиректна нападка към президента Лапорта и останалите ръководители.

Испанският "Sport" обаче излезе с новина, че Жоан Лапорта най-официално е помолил Шави да продължи работата си в клуба и след този сезон и да изпълни договора си докрай, а след това сам да прецени в каква посока да поеме.

Няколко разговора с Шави от името на Лапорта е имал и вицепрезидентът на клуба Рафа Юсте. Той също е призовал Шави да продължи с работата си, за което ще получи и пълната подкрепа на цялото ръководство.

Според информациите Лапорта нееднократно е заявил, че ръководството е доволно от работата на Шави и все още иска той да изпълни договора си, като сега последната дума ще има самият треньор.

Той сякаш бе непреклонен в решението си, но никой не изключва вариант, при който той да размисли в следващите седмици.

Разбира се, в целия казус се появиха и спекулации, че опитите за сближаване на Лапорта и компания са свързани с факта, че Барселона на този етап не намира точния заместник на Шави.

Оказва се, че вече някои от топ желанията на ръководството са отказали да наследят Шави, а сред основните причини е била липсата на гаранция, че Барселона ще може да се подсили на ключови постиве и да преследва високи цели с играчи от най-висок калибър.

Истината е, че предвид деликатното си финансово състояние, Барса вече няколко сезона не е сериозен играч на европейския трансферен пазар, но пък очакванията на клубното ръководство продължават да са най-високи, най-вече що се отнася до титлата в Ла Лига и атакуването на трофей в Шампионска лига.