Нова теза около темата на седмицата - пропадналия засега проект за европейска футболна Суперлига, се появи в германска медия.

"Зюдойче Цайтунг" твърди, че Владимир Путин се е намесил и е оказал влияние да бъде убеден Роман Абрамович да оттегли притежавания от него Челси от проекта.

Според немското издание лидерът на Русия е провел разговор с боса на лондонския клуб и му е казал, че напускането на Шампионската лига от най-големите клубове на континента не бива да се случва.

Версията на "Зюдойче Цайтунг" е, че Путин не го е направил от безкористната си любов към футбола, а с притеснението, че един от най-големите спонсори на Шампионската лига - компанията "Газпром", ще загуби много пари от отцепването на грандовете.

Източници, близки до Челси в Англия, потвърдиха, че Роман Абрамович е променил мнението си за идеята радикално за едно денонощие. В неделя той е бил съгласен клубът му да подпише договора и да е част от 12-те, които се отцепиха. В понеделник е съжалявал сериозно за това, като е обявил пред борда на директорите в телефонни разговори, че мястото на Челси не е в Суперлигата.

Разбира се, в английските публикации по темата няма и дума за намеса или влияние около това решение от човек като Путин.

"Зюдойче Цайтунг" прави и друго любопитно разкритие. Катарската държава и нейният консорциум, който налива огромни пари в европейския футбол също пряко е задвижил лостовете си на влияние в УЕФА и ФИФА, за да спре проекта. Първо, блокирайки влизането на ПСЖ в него. Парижкият клуб е собственост на Катар.

А след това и с натиск върху висши служители на двете централи - европейската и световната, да бъдат дори крайни в заплахите, които да отправят към 12-те клуба като възможни санкции за тях. Чуха се закани за санкции като изваждане на играчите от националните отбори, глоби от над 100 милиона евро и т.н.

Позицията на Катар в случая е свързана отново с интереси и много пари, а не от чиста и неподправена футболна любов. Държавата е замесена в спонсорски договори за стотици милиони с УЕФА, свързани с двата евротурнира.

Освен това медията BeinSport, също катарска собственост, плати милиарди за правата на Висшата лига, Примера, Серия А и Шампионската лига в следващите три сезона. А качеството на тези надпревари щеше да девалвира драстично, ако се бе случило отцепването на 12-те големи клуба.

И катарците не са били въодушевени от идеята, че тези пари ще се окажат хвърлени на вятъра.