Заплахата и превантивните мерки срещу появилия се вече и в Европа вирус Covid-19, който е наричан просто "коронавирус", може да доведе до големи промени и в календара на българския футбол.

На първо време те вероятно ще засегнат Лудогорец, като днес силните фигури в Изпълкома на БФС обсъдиха вариантите за процедиране, след като отборът се завърне от реванша срещу Интер.

Шампионите гостуват в Милано в четвъртък, а в петък ще излетят обратно към България. А с решение от понеделник на Националния кризисен щаб срещу коронавируса, на пристигащите от Италия се препоръчва 14 дни карантина. А футболистите идват точно от Ломбардия, която бе посочена като първо огнище на вируса.

Самият собственик на Лудогорец Кирил Домусчиев е проявил инициатива и е запитал какви са мерките, които могат да се вземат, на днешното заседание на Изпълкома.

БФС провежда кореспонденция с Кризисния щаб и Министерство на здравеопазването и е много вероятно да се стигне до "футболна карантина" - следващите три мача на Лудогорец да бъдат отложени.

По програма на 1 март тимът гостува на Арда в първенството, на 5 март е в София за мач срещу Левски за Купата на България, а три дни по-късно трябва да приеме Дунав.

Отлагането на двубоите ще доведе до разместване на програмата на цели четири тима, а ще повлия и на турнира за Купата, където единият полуфиналист няма да е ясен.

Двата двубоя от първенството също е задължително да се изиграят максимално бързо, ако се стигне до отлагане. Защото влияят на класирането в редовния сезон преди плеойфната фаза.

Засега това е само един от вариантите, но става все по-възможен с увеличеното внимание и мерки, които се взимат у нас като превенция срещу вируса.

Освен това БФС чака отговори на въпрос дали и при какви условия да провежда мачове. И тук все по-голяма изглежда вероятността за срещи без публика, като се ограничи максимално струпването на хора.

Това вече се прави в Италия, където четири двубоя от миналия кръг и шест от този, който предстои, са при закрити врати и празни трибуни.

И по двете решения се очаква развитие преди петък, когато Лудогорец се прибира от Милано. Затварянето на стадионите - ако се стигне до него, може да стане от следващия кръг мачове, в уикенда на 7 и 8 март.