Жребият за груповата фаза на Световното първенство по футбол ще се проведе на 1 април в Доха, решиха ръководителите на ФИФА.

Това ще се случи преди да знаем имената на всичките участници на Мондиала, защото след мачовете пред следващите дни, ще бъдат ясни имената на 29 от 32-ата участника.

По време на жребия все още няма да се знаят имената на два участника, които ще бъдат излъчени от междуконтиненталните плйеофи, които ще се проведат в на 13 и 14 юни. Единият плейоф противопоставя представител на Азия срещу такъв от Южна Америка, а другият мач ще е между тим от Северна Америка и зона Океания.

Третият неизвестен тим ще е европейски, защото заради войната в Украйна ФИФА отложи баража с участието на тази страна.

Въпреки това жребият ще се проведе, а по традиция от последните шест първенства и това ще бъде с 32 отбора, разделени в осем групи по четири тима.

Домакинът Катар ще е водач на група "А", а останалите седем водачи в групите ще са първите седем тима в световната ранглиста, които разбира се успеят да се класират за Мондиала.

Това със сигурност ще са Белгия, Бразилия, Франция, Аржентина, Англия и Испания. Водач на група ще е и един измежду Италия и Португалия, но както знаем, двата тима попаднаха в един поток на баражите и няма как да са заедно на шампионата. Ако пък и двата отбора се провалят в мисията си за класиране, ролята на водач на група ще заеме Дания.

Останалите отбори също ще бъдат разпределени в групите на база мястото си в ранглистата на ФИФА, а все още некласираните тимове ще заемат автоматично местата в дъното на последната урна.

В жребият обаче ще има определени рестрикции, защото тимове от един континент с изключение на Европа, няма как да попаднат в една и съща група.

За Стария континент пък важи правилото, че няма как да има повече от две европейски страни в една група.

Световното първенство ще се проведе между 21 ноември и 18 декември в Катар, а заради много малките разстояния между отделните стадиони, ФИФА все още няма да се ангажира с програма.

Тя ще бъде направена в следващите месеци, защото отборите ще имат доста по-малко ангажименти откъм логистика, пътувания и т.н.