Група катарски фенове отвърнаха на протеста, който играчите на германския национален отбор изразиха към страната домакин на Мондиала.

Преди първия си мач на първенството, играчите от Бундестима позираха за традиционната отборна снимка, но този път всички демостративно сложиха ръка на устата си, символизирайки мълчание.

Жестът бе ясен и продиктуван от забраната на ФИФА капитаните на отборите да носят лента с цветовете на ЛГБТ обществото.

Германия впоследствие допусна шокираща загуба от Япония с 1:2 във въпросния мач, но протестните действия на немците продължиха да са тема №1.

Очевидно феновете в Катар не са останали очаровани, като група от тях реши да реагира по време на вчерашния двубой между Германия и Испания. На тринуните групата фенове вдигна снимки с лика на Месут Йозил, като в същото време запуши своите усти.

Изобразяването на Йозил не е случайно, защото неговото отказване от националния тим на Германия дойде след скандали и куп обвинения.

Йозил, който е световен шампион с Бундестима през 2014-а, бе сред най-критикуваните играчи след фиаското четири години по-късно в Русия, когато немците отпаднаха още в групите.

За скандалите спомогна и публичната подкрепа на Йозил към турския президент Рефжеп Ердоган, а серията скандали доведе до неговото отказване от националния тим.

Тогава етническият турчин публично обяви, че всичко около Бундестима е един изкуствен балон на суетата и доброто поведение. Когато тимът печели, Йозил е страхотен немски играч, но когато губи, той е досаден и пречещ емигрант.

Именно заради тази история феновете в Катар определиха действията на футболистите от Бундестима за лицемерни.

Снимка: АР/БТА