Скиорът Бенжмамин Александър се превърна в един от най-култовите олимпийски герои.

Ямаецът се пусна абсолютно любителски в олимпийския гигантски слалом, като завърши с общо време от над минута зад победителя, но още по-шокиращото бе, че той финишира с 32 след предпоследния Ариф Кхан.

Роденият във Великобритания, но представляващ родината на баща си Ямайка скиор, се пусна сякаш е на зимната си ваканция в алпите, без да има нищо общо с професионалните скиори.

Алкесандър може и да бе последен от всички финиширали, но всъщност почти половината скиори не преминаха финалната линия на вчерашния гигантски слалом, който се проведе при доста тежки метеорологични условия.

Така в официлното класиране ямайският скиор е 46-и, като той с гордост заяви, че няма нищо срамно в неговото спускане. Той се гордее, че е оставил някои от най-големите имента в този спорт зад себе си.

Бенджамин Александър, който работи като DJ на парти острова Ибиса, разказа пред BBC:

"Ако финишираш си пред тези, които не са, нали така. Това са фактите, приятели.

Според официалното клаиране аз съм се представил по-добре от някои от най-големите имена в света на ските, това са фактите.

За първи път в живота си се качих на ски преди шест години, когато бях на 32. В мен нямаше никакво желание да дойда в Пекин и да се състезавам.

Целта беше просто да завърша и тя е постигната.

Няма как да гоня човек, който кара ски от 20 години или се е качил на ски малко след прохождането си. Просто не е реално.

Щастлив съм, че успях да прекося линията, а толкова много състезатели останаха след мен.

Ските и като цяло зимният спорт не трябва да са запазена територия само за 10 нации. Нещата трябва да се променят и МОК да допуска все повече хора като мен. В крайна сметка ние правим игрите интересни".