Една от звездите във високия скок при дамите - украинката Ярослава Махучик, си навлече доста проблеми, макар да донесе на страната си бронзов медал от Токио.

Със скок от точно два метра, 19 годишната лекоатлетка зае третото място в надпреварата, изпреварена само от австралийката Никола Макдермът и рускинята Мария Ласицкене.

Именно общата снимка с шампионката Ласицкене бе причината, Ярослава Махучик да си навлече не само гнева на своите сънародници, но и сериозни проблеми.

След края на състезанието, макар да са от двете страни на огромен политически конфликт, двете спортиски напълно нормално споделяха радостта си, както го правя почти всички олимпийски медалисти. Без никаква мисъл за политиката, както трябва да бъде в спорта.

Очевидно в Украйна не разсъждават така, защото Министерството на отбраната на страната привика Махучик на разпит, именно заради тази снимка.

Все още не е ясно в какво точно украинските власти подозират Махучик и какво точно обяснение очакват от нея, защото за всички е ясно, че това е просто снимка между две спортистки, достигнали до първите си олимпийски медали. Цяла година тези момичета са заедно по състезания и логично имат приятелски отношения, независимо от политическите проблеми между родните им страни.

От украинското министерство дори излязоха с официално изявление, като определиха действията на лекоатлетката за "ужасни", а красивата украинка стана обект на доста обиди и упреци в социалните мрежи от гневни нейни сънародници.