В неделя в Лондон ще се играят две футболни дербита - Челси срещу Арсенал и Тотнъм срещу гостуващия от север Ливърпул.

Големи мачове и светът ще гледа към тях с огромен интерес.

Но едно друго събитие, което ще привлече несравнимо по-малко глобално влияние, гали окото на ценителите. Надпреварата за колите-ветерани, както я наричат, е най-старото автомобилно състезание на планетата.

Лондон - Брайтън, както е официалното наименование на класиката, отново ще се проведе в неделя, 6 ноември.

Винаги е тогава, в първата седмица на предпоследния месец от годината. И така вече над един век.

ВИЖТЕ УНИКАЛНИ СНИМКИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО ОТ 1989-А, ЗАСНЕТИ ОТ ОБЕКТИВА НА ИВАН ГРИГОРОВ>>>

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Първото рали е от 1896-а, когато група ентусиасти си организират уикенд с надпревара между Лондон и Брайтън, кой с каквато кола има. Днес има строги правила, като за тази година то е:

Само автомобили със сертификат на производство преди ... 1 януари 1905 г! Можете да си представите гледката, нали!?

Цели 353 молби за участие са входирани от екипажи на коли, триколки, малки моторни возила, които дори не могат да бъдат квалифицирани, защото са от началото на миналия век. Към всяка форма за състезател се прилага сертификат на колата - трябва да е произведена най-късно до Нова година на 1904-а.

С изключение на годините на Втората световна война, традицията не спира от първото издание през 1896-а. Има и едно прекъсване при голямата криза на горивата във Великобритания през 50-те години на миналия век.

През 1989-а нещата бяха подобни, като тогава важеше правило за "поне 45 години от производството на автомобила" - тоест, за возила, появили се на пътя преди Втората световна война. Наказанията за нарушителите винаги са строги. Тогава и един българин - големият фотограф Иван Григоров, получи шанс да заснеме предстартовата треска на ралито-шоу за коли ветерани. Това се случва пак в началото на ноември - дни, преди у нас да се проведе прочутият пленум, на който дойде промяната в системата и т.нар. преход, в който сякаш си оставаме и до днес.

Символично е при гледката на автомобилите от едни други епохи, да се замислим и за това.

Но, това са други теми.

Участват ценители, членове на елитни лондонски клубове за автомобилни маниаци, както и обикновени (и не чак толкова) ентусиасти.

Например - сър Стърлинг Мос, един от най-големите в историята на моторните спортове, както и шампионите във Формула 1 и гордост на британците - Найджъл Менсъл и Деймън Хил.

Класическият Лондон - Брайтън, надпреварата за ретро автомобили и най-старо състезание в моторните спортове, е жив.

Да, няма характера на лъскавите и милионни надпревари като Формула 1 или Moto GP, но тук на почит е традицията, джентълменството, както и това кой какво бижу от миналото може да реставрира, поддържа и пригоди за участие.

ВИЖТЕ УНИКАЛНИ СНИМКИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО ОТ 1989-А, ЗАСНЕТИ ОТ ОБЕКТИВА НА ИВАН ГРИГОРОВ>>>

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg