На 17 септември една от най-големите фигури на моторните спортове навърши 90 години.

Сър Стърлинг Мос е най-добрият пилот във Формула 1, който никога не стана световен шампион.

Мос се превърна в синоним на джентълменство на пистата и е обичан както от съотборници, така и от съперници.

Англичанинът е роден през 1929-а и е с 16 победи в 66 състезания от Формула 1. В кариерата си има 212 победи в общо 529 състезания от всички надпревари.

ВИЖТЕ ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИКИЯ СЪР СТЪРЛИНГ МОС В ГАЛЕРИЯТА НИ >>>

Изтъква две от състезанията като най-впечатляващите в кариерата си. Печели "Миле Миля" през 1955-а с време 10 часа и 7 минути, а шест години по-късно триумфира за Гран при на Монако със своя Lotus 18, успявайки да задържи зад себе си бързите коли на "Ферари".

На четири пъти е вицешампион на Формула 1 и това се случва в поредни години от 1955-а до 1958-а.

След отказването на големия Хуан Мануел Фанджо през 1958-а няма съмнения кой вече е най-добрият пилот на трасето.

Джентълменът от Уест Кенсингтън се разхожда по трасето сякаш е негово и не се страхува от никого. Познат е като "мистър мото рейсинг". 50 години след своето пенсиониране все още е епохална фигура, за която всеки говори с уважение.

Това, че не спечелва титлата във Формула 1 е меко казано лошо стечение на обстоятелствата. Много от пилотите, които са го постигали, са по-слаби от него.

Стърлинг Мос през 1958-а.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Причините за неуспеха му са няколко. Една от тях е решителността му да кара за английски отбори, колкото се може повече. Лошият късмет също го сполетява в ключови моменти.

Най-близо е до титлата през 1958-а, когато може да стане първият световен шампион от Великобритания, но голямото постижение е за сънародника му Майк Хоуторн с "Ферари". Последният става шампион с една точка преднина.

В същия този сезон Мос проявява и другото си голямо качество - спортсменството. Ситуацията се разиграва по време на Гран при на Португалия, след което остават едва три състезания до края на сезона. Хоуторн е застрашен от дисквалификация заради каране на заден ход и приятелят му се застъпва за него, което в края на сезона се оказва ключов момент.

Мос и сънародника му Майк Хоуторн на "Силвърстоун" през 1958-а. Заради проява на спортсменство вторият стана шампион.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Последното състезание в Казабланка доказва кой е по-добрият пилот. Мос води убедително и печели състезанието, а големият му съперник се нуждае от второ място, за да бъде шампион. Постига го, след като бива пуснат от съотборника си във "Ферари" Фил Хил. Името на Хоуторн е на купата, но всички знаят кой е истинският победител.

"Добрият пилот трябва да може да говори езика на автомобила, именно това отличава едни състезатели от други. Аз разговарям с колите и разбирам какво ми казват те, с лекота. Ако един пилот разчита само на смелостта, значи е объркал мястото", споделя Мос като обяснение за победите си.

Последният му сезон идва през 1962 година, като на 23 април е ключовият момент. На състезанието в английския Гудууд големият пилот губи контрола върху своя "Лотус" след минаване през тревиста неравност. Сблъсъкът е жесток и води до множество наранявания, които го вкарват в кома за един месец. Съмненията са в неизправност на автомобила, но така и не става ясно каква точно е причината.

Лявата половина на Мос е парализирана за шест месеца, а година по-късно той опитва да се завърне на пистата.

Ужасяващият кадър след катастофата на Мос, която прекрати кариерата му. Мястото е Гудууд.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Отново в Гринууд, на тайни тестове, той вижда, че вече няма същата концентрация и малко след това обявява отказването си.

През януари 2018-а Мос обяви и оттеглянето си от светския живот, като оттогава не е давал интервюта и няма публични изяви. Причината за решението му е дълго заболяване, с което трудно се справя. Пред 2 години прекара 134 дни в болница заради инфекция в гърдите.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА ТУК >>>

Сега Мос наблюдава състезанията на своя сънародник Люис Хамилтън, който вече е 5-кратен световен шампион. През 2014-а предвиди успехите му, когато каза, че може да стане шампион 6 пъти.

Сега късният му наследник е съвсем близо до това да направи прогнозата факт.

Мос и наследника му Люис Хамилтън, който вече е петкратен шампион във Формула 1

Снимка: Getty Images/Guliver Photo