Лудогорец за шеста поредна година няма да бъде част от групите на най-комерсиалния клубен турнир, което със сигурност е провал при амбициите на клуба. Но за съжаление се превръща и в тенденция за разградчани.

От края на миналия сезон, в който Лудогорец просто доиграваше двубоите от прекалено рано предрешения шампионат, всички в клуба повтаряха, че се готвят за завръщане в групите на Шампионска лига. Това е сценарий, който се повтаря вече няколко години поред, а, по една или друга причина, тези групи винаги се оказваха неосъществена цел.

Общо взето в дните около отпадането, съдбата на съответния треньор вече бе ясна. В последните две години Павел Върба и Валдас Дамбраускас направо си изхвърчаха непосредствено след провала в квалификациите на най-престижния европейски клубен турнир. Това говори за амбициите и факта, че голямата цел си остават именно групите на Шампионската лига.

Сега погледите са насочени към Анте Шимунджа, който още вчера след мача каза, че е готов да поеме отговорността, ако се налага. В минутите след загубата в Загреб и звездата на тима Кирил Десподов на няколко пъти повтори, че не получава достатъчно минути, а отборът не е юмрук. Очевидно камъни в градината на словенския треньор от един от лидерите в състава.

Не твърдим, че Шимунджа е главният виновник за случилото се, но просто действията на разградските шефове в последните години ни карат да гледаме именно към него в светлината на ситуацията.

Рзбира се, не е Шимунджа виновният, че в навечерието на двата най-важни мача клубът продаде основния халф и голмайстора на отбора. А заместници не бяха предварително осигурени. Между другото - нещо нетипично за Лудогорец като политика и действия на трансферния пазар. Обикновено ходовете са добре пресметнати.

Булфото

Дори и в Загреб се присмяха преди реванша на тези продажби и заключиха, че българският шампион явно изобщо не мисли за Шампионска лига.

Също така е факт, че Лудогорец в никакъв случай не бе категорично по-слаб от Динамо в тези два мача. За такова нещо не може да се говори, но в крайна сметка в европейските битки не е най-важно как играеш, какво си имал като ситуации, как се е развил мачът... А това  дали продължаваш напред. В случая по-хитрият и ефективен тим го направи.

И това издание на групите на Шампионска лига не е в мислите на Лудодорец, но европейският сезон за клуба не е приключил. А всеки катаклизъм в момента може да обрече груповата фаза в Лига Европа или Лигата на конференциите на провал.

На първо време предстоят плейофните мачове в Лига Европа срещу литовския шампион Жалгирис. На теория тим с по-скромни възможности от разградчани, но освен двамата продадени асове, родният шампион ще е без котузените Каули и Клод Гонсалвеш, както и без наказаните Доминик Янков, Рик Джонатан и Жан Карничник. И ситуацията никак не е лесна, особено за първата среща.

Дори и да се стигне до отпадане от Жалгирис, Лудогорец има сигурно участие в групите на Лигата на конференциите, но в третия по сила турнир парите са значително по-скромни от тези в Лига Европа. А и тази надпревара е далеч от амбициите и целите, които чертаят в Разград не само този сезон.

Getty Images

Освен това катаклизмите от Шампионска лига могат да доведат и до трайни последствия, с които клубът да се бори в следващите няколко месеца. Видяхме го в последните две години. Треньорска смяна бе последвана от две слаби представяния групови фази, в които за 12 мача Лудгорец направи само две ремита. И това не е според клубните цели.

Колкото и трудно да се намира отбор, който да се противопостави на Лудогорец във вътрешния шампионат, напоследък европейските неволи също даваха отражение и там. В седмиците след отпаданията, разградчани губеха доста точки, а и изобщо не убеждаваха с играта си.

От стратегическо значение ще са действията на ръководството в следващите седмици.

Първият ключов момент ще е свързан с треньорския пост. Дали там ще остане Шимунджа, както и да ли евентуален негов заместник ще е временен експеримент до Коледа? Или ще се търси отново доказано име, поне до следващите квалификации, ако и там се стигне до провал?

Другият въпрос е как ще подходят разградчани на трансферния пазар. Пиерос Сотириу и Алекс Санатана бяха продадени за сериозни суми, а и евентуално влизане в Лига Европа ще донесе още 5 сигурни милиона евро в клубната каза. Проблем с евентуална инвестиция в играчи няма, а и никога не е стоял такъв пред клуба.

Дали на продадените ще бъдат търсени класни и скъпи заместници сега, или в Разград ще решат, че за едни протоколни групи и за битката в родния шампионат, подобни разходи са ненужни?

Въпроси, които се появиха неизбежно след драмата в Загреб.

Снимка: БТА