Името Хълк Хоган е добре познато и за хора, които никога не са гледали Световната федерация по кеч.

Американецът се превърна в най-популярната звезда на тази индустрия, през годините запали хиляди фанатични фенове и еволюира не само в кеч икона, но и светска знаменитост. Вчера навърши 70-годишна възраст и в миналото направи така, че да е известен и на хората, които не са го виждали на ринга.

Неговият живот минава като на холивудски филм, но това далеч не го прави лесен. След изграждането на своята слава е преследван от скандал след скандал, а репутацията му на емблематичен американски герой отдавна беше унищожена. Не от така наречената "кенсъл култура", а от самия него.

Роденият като Тери Джийн Болеа на 11 август 1953-а израства във Флорида, където баща му Пиетро работи като строител, а Майка му Рут е домакиня и учителка по танци.

Още като млад Хоган е талантлив атлет, но не в кеча. Неговата първа любов е баскетболът. Толкова е добър, че дори и там има възможността да преследва професионална кариера, но както често се случва в този спорт, ранна контузия слага край на надеждите.

Снимка: Getty Images

Запознава се с кеча като 16-годишен, а детският му идол е "американската мечта" Дъсти Роудс, който се изявява като супергерой на работническата класа. Хоган често посещава негови мачове по време на събития в Тампа. На едно от тях вижда "Суперзвездата" Били Греъм, чийто външен вид копира за своята кариера. Решава, че иска да изглежда досущ като него и както се вижда години по-късно, успява.

Но дори и по време на идеализирането на кеч звезди, не това е първоначалната идея на младия Тери. Всъщност той иска да стане басист и свири в няколко рок банди. С група приятели формира "Рукус", която става сравнително популярна в района на Тампа.

В една от вечерите, в които свирят, животът му се преобръща наопаки, макар на момента да не го осъзнава. В публиката са Джак и Джералд Бриско, братя кечисти, които се бият заедно във Флорида. Те са впечатлени от размерите на басиста на бандата и се обръщат към треньора Хиро Мацуда с призив да го направи кечист. На 23 години бъдещият Хоган се съгласява да опита.

Той тренира с Мацуда в продължение на година, като в същото време е студент. Първото му излизане на ринга е срещу Брайън Блеър. Въпреки дебютът си, той не е доволен от методите на Мацуда и напуска борбата, като се премества в Какао Бийч. Там става управител на нощен клуб, след като се запознава с човек на име Уайти Бриджис. Двамата решават заедно да отворят фитнес. Нужна им е помощ и Хоган привлича в групата приятеля си Ед Лесли, който в последствие става известен кечист с прякора си Брутъс Бийфкейк. Въпросният работи във фитнеса, в клуба и в същото време тренира заедно с Хоган.

Последният е впечатлен от прогреса на приятеля си и му предлага да основат кеч отбор. Започват да се бият под прякора "Братята Боулдър" на местни събития и стават толкова популярни, че привличат вниманието на Джери Джарет. Въпросният е добре познат бизнесмен, занимаващ се именно с кеч. Предлага им сериозна сума да се преместят в Тенеси и да се бият на негови събития. Те бързо приемат.

Същинската кариера на Хоган започва през 1979 година, когато той се присъединява към Световната кеч федерация (WWF). Шефът на федерацията, Винс Макмеън старши, е впечатлен от харизмата на младото ново попълнение. Иска да го направи звезда и... меко казано успява!

Точно в WWF Хоган започва да се подвизава с този прякор. За популярността му спомага и участието във филма Роки 3, където персонажът му Тъндърлипс се бие с емблематичния Роки Балбоа. Участието на Хоган по някаква причина не се харесва на Макмеън и легендарният кечист напуска федерацията, за да се бие в Япония. После се връща след смяна на собствеността, когато добре познатият на поне две поколения българи пред телевизорите Винс Макмеън младши поема ръководството от баща си.

Хоган започва да носи култовото си облекло в жълто и червено, което го прави още по-разпознаваем. Първата титла на федерацията идва през януари 1984 година. Там някъде се ражда "Хълкмания" и феновете полудяват по звездата.

Снимка: Getty Images

Кечът през 80-те години на миналия век е много по-популярен отколкото сега, още повече, че много от мачовете всъщност не са режисирани. Хоган бързо става най-големият в индустрията, а легендарните му мачове с кечисти като Андре Гиганта и Ренди Савидж завладяват публиката. Хълк все по-често става и участник в главния мач на най-популярното събитие на WWF - Кечмания.

През 90-те шокира света на кеча на два пъти. Първо през 1994-а се мести в конкурентната кеч федерация World Championship Wrestling (WCW), а две години по-късно създава със свои колеги групата New World Order (Нов световен ред). Чрез нея той се представя в друга светлина, по-скоро в ролята на злодей и шокира феновете, задрасквайки аурата си на национален американски герой. Подобни обрати в света на кеча не са изненада, като те целят да държат публиката ангажирана и емоционално обвързана.

Снимка: Getty Images

Постепенно активната кариера на Хоган започна да залязва в началото на настоящия век, като той се насочва към телевизионни формати. В един от тях феновете надникват в личния му живот, който включва съпругата му Линда и децата му Брук и Ник.

Там някъде започнаха и безбройните скандали, които разрушиха положителната му репутация. Първо 17-годишният му син катастрофира пиян с автомобил на Хоган и в компанията на трима свои приятели. Самият кечист пък е "оцапан" от непотвърдени слухове, че е правил секс с приятелка на дъщеря си. През 2009-а той и жена му Линда се развеждат след дълго дело.

Всички тези скандали обаче не могат да се сравняват с последвалите два.

През 2012 година в интернет пространството се появява скандално видео, в което Хоган е записан как прави секс с жената на свой приятел. Още по-скандалното е, че въпросният му приятел Буба Лов Спондж го призовава да бъде интимен със съпругата Хедър Клем, а след това ги записва. От цялата работа най-богат излиза Хоган, защото му платиха 115 милиона долара за уронване на престижа.

Снимка: Getty Images

Последният и най-разрушителен момент с Хоган дойде през 2015-а след още един таен запис. Излиза аудио, на което кечистът разпалено разказва как не може да приеме дъщеря му Брук да си ляга с тъмнокож мъж.

"Не че съм чак такъв расист, но поне можеше да се хване с някой богат не*ър", е най-запомнящото се изречение в онази тирада.

Заради този скандал той в продължение на три години беше премахнат от Залата на славата на Световната федерация по кеч, преди да бъде върнат след множество извинения. Петното обаче си остана, въпреки че бе защитен от много популярни афроамериканци като Денис Родман, Дуейн Джонсън-Скалата плюс кечистите Букър Ти и Марк Хенри.

И досега, до 70-ата си годишнина, Хоган продължава да е суперзвезда в Щатите, като редовно се появява по телевизията в различни шоу програми. Кариерата и животът му са изпълнени в слава и блясък, които нерядко са овкусени с по някой скандал.

И така ще е може би до самия край.

Снимка: Getty Images