"Левски" отпадна от "Вадуц" в Лига Европа и роди фолклор из социалните мрежи, който подобава на мащаба на този провал. Все пак - това е Лихтенщайн, хора...

Ако погледнем по-оптимистично, отборът не е точно от държавата-джудже, а е част от втора швейцарска дивизия. Доста по-прилично, макар... пак срамничко.

И ако си казвате - какви са тия леваци, които отпадат от полупрофесионалния "Вадуц", какво са тренирали цяло лято и какъв е този италиански треньор, който ги докара до тук, задръжте за секунда и помислете.

В "Левски" твърде много неща не са наред от твърде много време.

Чудим се даже откъде да започнем. Нека кажем - от липсата на всякаква идея в ерата след уволняването на Станимир Стоилов и Наско Сираков в края на сезон 2007-2008 г.

Тогава клубът бе с две поредни шампионски титли и загуби първото място от ЦСКА в конкретния сезон. Бе стигнал четвъртфинал в Купата на УЕФА, а после - групите на Шампионската лига.

В отбора играеха четирима легионери и 21 българи, от които 13-14 собствени кадри. Във възраст, която обещаваше сглобяване на отбор за години напред, при прибавяне на още 1-2 опитни имена.

След този период се започна съвсем друга политика. Стоилов и Сираков бяха постигнали този баланс с 4 години работа в една посока.

Текучество в състава почти нямаше, големи пари за звезди - също. Стратегия, следване на философията на треньора с играчи, които са гладни за успехи точно с тази фланелка и отдадени точно на тази кауза. Левскари.

Петков, Топузаков, Миланов, Томашич, Ричард, Сърмов, Минев, Телкийски, Домовчийски, Вагнер, Бардон, Балтанов, Огнянов, Йовов, Митрев (да, същият), Генев, Коприваров.

Изброяваме част от имената, за да придобиете представа, ако сте забравили.

От онова лято на 2008 г. "Левски" смени 19 треньори. Сега ще видим №20, който ще дойде вместо Делио Роси. 20 наставници за 10 години. По двама на година средно.

Директори ли? Георги Иванов-Гонзо, Сираков за кратък период, Христо Йовов, Иво Тонев... Колко минаха и заминаха?

"Левски" мина през срамни отпадания в Европа (такива имаше и преди това, ако трябва да сме честни), конфузни поражения у дома - серии загуби във вечното дерби, загубени финали срещу "Берое", "Черно море" и "Славия", събличане на треньори, скандали с фенове и какво ли още не.

В момента структурата на клуба е:

Собственик: Спас Русев (или поне официално, въпреки че той сам си каза, че е на това място с неособена охота).

Директор: Красимир Иванов - човек, който никога не е имал допирни точки с футбола преди да се появи в "Левски".

Треньор: Сега Роси, утре ще е друг, след месец - може би отново нов наставник.

На "Герена" няма футболен човек, който да взима решенията над треньорската стая и съблекалнята. Това трябваше да е Асен Букарев, но... след по-малко от три месеца на поста, той си тръгна видимо отчаян.

Ето прост въпрос - кой ще избере днес или утре, или в понеделник, нов треньор? С кого ще се консултира Русев? С Краси Иванов ли?

Селекцията се прави с много сериозното влияние на Лъчезар Танев, един от най-сериозните футболни агенти като визитка у нас. На практика - от Русев и Танев. Малко несериозно собственик да избира играчи.

Клубът е на "червено" в дългове и не генерира почти никакви приходи, което не пречи в отбора да има хора със заплати около и над 20 000 евро, както и още по-добре платен треньор.

Как излиза тази сметка чисто финансово и като бизнес модел - не е ясно. "Левски" има дългове от около 30 милиона лева, разходната част всяка година е поне 10 милиона, а приходната - рядко в последните пет сезона  повече от 3-4.

И когато съберем спортно-техническата немощ и липса на ръка, която да води това най-важно направление с финансовите неясноти и огромната амплитуда в заплатите, която не може да не разделя съблекалнята, получаваме отговори.

Добавяме и твърде засиленото влияние на привърженици от всякаква прослойка и калибър - ултраси от сектор "Б" и "тежки гемии" с бизнес и постоянно присъствие в ложите, за да съветват собственика по този или онзи въпрос.

Няма как такава организация да функционира добре и постоянно. Може да се спечели един мач, два-три...

Но футболът е процес и стратегия. Не и в "Левски".