Мондиал 2022 в Катар се очертава да бъде един от най-екзотичните в историята, а зад колосалната организация се крият доста любопитни факти.

Ето само някои от най-интересните числа около световното, което ще приковe погледите ни от 20 ноември до 18 декември:

2 300 000 метра кабели са положени при изграждането на стадионите, в това число и мощните инсталации за оптичен интернет.

1 200 000 - поне толкова чуждестранни фенове трябва да пристигнат в Катар за мачовете, прогнозират домакините. Ако надеждите им се сбъднат, това ще е двойно повече от запалянковците, които пътуваха до Бразилия за по-предишното световно.

35 - точно в толкова поредни мача Аржентина не познава вкуса на загубата (24 победи и 11 равенства), като от всички финалисти това е отборът с най-дълга серия. Меси и компания за последно паднаха през 2019 година от Бразилия, след което стартираха наказателната си акция.

Иначе рекордът се държи от Италия с 39 поредни двубоя.

9200 нови дървета бяха засадени около стадионите и фензоните, превръщайки ги в оазис насред пустинята.

26 - броят на играчите, които всеки отбор може да картотекира за финалите. Досега те бяха 23, но ФИФА взе решение да вдигне границата.

Разрешените смени по време на мач остават 5, като могат да бъдат направени в 3 прозореца от всеки отбор.

111 000 е приблизителна бройка на хотелските стаи, които катарците са подготвили за чуждестранните гости.

В това число не влизат частните квартири и апартаменти, както и туристите, които ще спят на гигантските круизни кораби във водите край страната-домакин.

70 000 - толкова лампи монтираха организаторите около стадионите, за да могат гостите и феновете да се чувстват комфортно.

974 - освен телефонният код на Катар, това е и точната бройка на рециклируемите транспортни контейнери, които бяха използвани при направата на стадионите.

Getty Images

84 000 тона стомана е глътнал строежът на новите съоръжения. За сравнение - това е двойно повече, отколкото е използванo за вдигането на най-високата сграда в света Бурж Халифа.

300 - точно толкова километра е метро мрежата в Катар, която ще поеме огромна част от пътникопотока, а броят на станциите е малко над 100.

2.6 милиарда долара струваха телевизионните права за турнира.

440 милиона долара е общият награден фонд на турнира, като всяка държава участник ще заработи минимум по 10.5 милиона.

1300 международни полета ще приеме летището по време на световното.

43 560 климатика бяха монтирани специално за световното, като с тях ще се регулира температурата на самите стадиони и в специално изградените зони за запалянковците.

8300 варела с боя са използвани само за очертаването на линиите по терените за световното.

10 долара - само толкова струват билетите за мачовете от груповата фаза, а цената е за всички граждани на Катар, за които организаторите направиха огромна отстъпка, опитвайки се да ги закарат на трибуните.

32 отбора ще си оспорват за последно трофея, като от следващия мондиал бройката на участниците ще нарасне до 48.