Световното първенство по футбол в Катар наближава, а въпреки всичките съпътстващи критики, множеството проблеми през годините и целият скептицизъм около страната домакин, то светът постепенно започва да се настройва на футболна вълна.

Както е винаги, когато наближи шампионат на планетата.

До старта на Мондиала остават по-малко от две седмици - откриването му е на 20 ноември, а погледите на фенове започват да се насочват към футболно все още непознатата дестинация Катар.

Именно заради това домакините решиха да разкрият част от блясъка, с който ще опитат да впечатлят света, а той се изразява в осемте стадиона, които ще посрещнат двубоите.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СТАДИОНИТЕ ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД >>>

Събрани на невиждано досега малко пространство за подобен форум - практически в един град и около него, и предизвикали бум на негодувание около спорния си строеж, съоръженията вече от доста време са напълно готови да посрещат футбол от най-високо ниво.

Предвид неограничения финансов ресур на страната домакин, самите стадиони бяха един от детайлите, предизвикал най-малки организационни притеснения.

Иначе както всичко в страната, така и стадионите общо взето са съсредоточени около Доха, като най-отдалечен от града е стадионът на откриването - "Ал Байт", намиращ се на 32 километра от столицата.

Стадион "Ал Байт", капацитет 60 000

Снимка: Getty images

Най-голямото разстояние между два стадиона пък е 55 километра, като това са именно "Ал Байт" и стадион "А' Джануб".

Небрежни разстояния на фона на 2500-те между Екатеринбург и Калининград през 2018-а или четирите хиляди километра между Мексико Сити и Ванкувър, които ни очакват през 2026-а, когато Мондиалът ще е в Канада, САЩ и Мексико.

Домакините подгряха аудиторията със серия снимки на съоръженията от птички поглед, което роди много интересни, но и странни кадри.

Разбира се, никой не може да отрече красотата на невероятните и модерни съоръжения, но всички те изглеждат странно на фона на заобикалящия ги празен и пустинен пейзаж.

Около почти всички съоръжения виждаме само пясък или малки и ниски постройки, а признак на петролен лукс дава изгледа единствено от стадиона със странното име "974", който бе построен ефектно от контейнери за товар на кораби.

От птичия поглед тази арена се издига гордо, а зад него в далечината се вижда величествената осанка на централата част на Доха и неговите небостъргачи. Ето този силует вероятно е най-атрактивен от всички на стадионите, които ще приковат погледите на света в следващите 40-ина дни.

А името "974", което със сигурност е изключително странно за футболен стадион си има своето логично обяснение. Точно 974 контейнера са използвани за изграждането му. А и това не е случайност, защото именно 974 е телефонният код на Катар.

Още един любопитен детайл - това съоръжение ще бъде изцяло демонтирано след турнира и страната-домакин го дарява. Остава все още отворен въпросът "на кого" - африкански държави искат да построят национален стадион с от него, а уругвайският град Малдонадо също го пожела, в случай че кандидатурата на страната за домакин на Мондиал 2030 (сто години след първия точно там) бъде успешна. 

Стадион "974", капацитет 40 000

Снимка: Getty images

Най-голямата арена, построена специално за финала, в също така издигнатия специално за Мондиала едноименен град, е 80-хилядният "Лусаил".

Друг стадион, отличаващ се с размерите си е вече споменатата арена на откриването - "Ал Байт", докато всички други арени са с капацитет в рамките между 40 и 45 хиляди души.

Разбира се, много неща около стадионите бяха обвити в мистерия. Легендите за робския труд около строежа и смъртните случаи остават непотвърдени от домакините, макар никой в западния свят да няма съмнения около тяхната истина. Всеизвестен факт е например, че строителните работи са продължавали по 13-14 часа на денонощие, за да се влезе в сроковете. И то при температури, в определени моменти достигащи 47-48 градуса - непосилни условия за работа навън.

Също така мистерия остава и точната цена на всички тези осем бижута, като в медийното пространство се въртят примерни суми, вариращи между 6,5 до 10 милиарда щатски долара.

Факт е, че поне глазурата и видимата за света част е бляскава. Инфраструктурно домакините се представиха на страхотно ниво и бяха готови в нужните срокове, а сега остава само феновете да се надяват, че 32-та отбора ще изпълнят тези бижута със зрелище.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СТАДИОНИТЕ ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД >>>

Стадион "Калифа Интернешънъл", капацитет 45 416

Снимка: Getty images