Обратното броене отдавна започна, а до официалното начало на Световното първенство в Катар остава точно един месец.

Точно на 20 ноември със специална церемония, последвана от мач между домакините и Еквадор ще бъде открит Мондиала, който е наистина уникален по много причини. И далеч не всички от тях - положителни.

При големите критики, започнали още с отварянето на плика, определил Катар за домакин преди 12 години, има едно нещо, което и най-яростните критици на този шампионат няма как да отрекат - той наистина ще бъде най-различният в историята. В рамките на няколко години видяхме как от една малка пустинна страна без каквато и да е спортна култура и традиция, петролните милиарди създадоха един лъскав и високотехнологичен спортен рай.

И докато в месеците преди последните три Мондиала (ЮАР 2010, Бразилия 2014 и Русия 2018), водеща тема непрестанно бяха недовършените стадиони, проблемите с инфраструктурата и куп други проблеми, които тези страни имаха да изчистват, то за Катар подобно нещо няма как да се каже.

Месец преди първия съдийски сигнал, преди всички погледи на света да се насочат към Доха и около 1,2 милиона фенове да нахлуят в страната, Катар изглежда напълно готов за това, което го очаква ... поне що се отнася до инфраструктура. Разбира се, тези факти по никакъв начин не смекчават тона на яростните критици на този Мондиал, които не са само отделни личности, а цели нации и правителства.

Причините са ни добре познати: Човешките права в арабската страна и най-вече свободите или липсата на такива, които местните жени имат. Робският труд, неизвестният брой починали, изчезнали и измамени работници от Югоизточна Азия и Африка, които с ръцете си изградиха този луксозен рай. Корупционните скандали около избора на страна домакин, както и идеята изобщо събитие като футболния Мондиал да се прати на подобно място, не само като географско разположение, но и като климат, традиции в спорта и размери на държавата.

Но с неограничения финансов ресурс, едва ли някой е имал съмнения, че умопомрачителния инфраструктурен ренесанс, който страната преживя ще бъде факт.

Снимка: Getty Images

Осемте нови и модерни стадиона са само част от цялото чудо. Говорим за изцяло нови пътища, нов град, както и изцяло нова жлезопътна система, проектирана само и единствено за нуждите на Мондиала.

Да, тя ще остане за ползване на катарците и след финала на 18 декември, но е нещо, от което те нямат значителна нужда. Планът бе вкаран в действие след спечеленото домакинство, като е единствената причина в момента тази линия да бъде факт.

Железопътната система на стойност 29,8 милиарда щатски долара е напълно готова, като свързва единственото, но свръхмодерно и голямо летище в Доха с осемте стадиона, с централната част на града и дори с някои от по-големите хотели. Да, чудото Катар стига до там, че луксозните хотели си имат нещо като метростанция. Всичко това е готово, както вече споменатите стадиони и всички останали инфраструктурни прокети.

Снимка: Getty images

Дотук оценката на катарците е отлична, но специалистите пазят резерви към други аспекти от организацията, които могат да се окажат проблематични - особено около феновете. В страна с население от около 2,8 милиона души, се очаква да пристигнат 1,2 милиона футболни привърженици от чужбина. А това, при факта, че на практика всичко се случва в един град, прави нещата още по-хаотчини.

Двата най-отдалечени стадиона са на 55 километра един от друг, което е безумно малко в сравнение с 2500-те между Екатеринбург и Калининград през 2018-а или четирите хиляди километра между Мексико Сити и Ванкувър, които ни очакват през 2026-а, когато Мондиалът ще е в Канада, САЩ и Мексико.

Именно заради това всичките 1,2 милиона фена ще се изсипят на една доста малка територия, при това не в световен мегаполис, а в град като Доха, който разполага с ограничен капацитет за подобни събития. На практика страната ще увеличи населението си с над 1/3 за месец, а необичайният проблем породи интересни методи за решаването му.

Построяването на куп нови хотели, които ще имат доста неясна съдба след края на първенството е факт. Към това прибавяме круизни кораби край брега, които ще играят ролята на хотели, палаткови лагери в пустинята и дори пригодени в хотелски стаи контейнери.

Снимка: Getty images

Този иновативен и невиждан по Мондиали метод за настаняване създава 120 000 стаи, независимо дали са в тента, контейнер или каравана.

Тук обаче Катар не може да се похвали с перфектна подготовка като тази в инфраструктурните си проекти, защото по последни данни част от обещаните 120 000 стаи не са готови, макар вече да са резервирани от туристи. Уверенията са, че до идването на първите фенове това ще се промени, но към момента някои стаи съществуват само и единствено в платформите за резервации.

Друг компонент, който повдига съмнения месец преди Мондиала е самото ежедневие на феновете и футболното им преживяване в Катар, такова каквото го познаваме от всеки друг голям форум.

Нека започнем от прословутата бира, която ще се сервира само в обособените фен зони и в района на стадиона, в точно определени часове преди мачовете. След това да преминем през планираните изтрезвителни зони за подпийналите фенове и да стигнем до многото забрани и плашещи санкции, сред които и затвор. И то за действия, които в Европа и отвъд океана не се квалифицират като престъпление.

Стигаме до абсурдната ситуация, в която не е ясно дали феновете на територията на Катар изобщо ще могат да наблюдават Мондиала от място, различно от стадионите. А причината е, че националната телевизия на страната-домакин няма да го излъчва. Това ще се случа посредством платени канали, а ситауцията с тях в Катар е малко по-сложна, отколкото сме свикнали в Европа.

На този етап нито една от фен зоните не се е ангажирала с излъчване на мачове, което през 2022-ра си е чутовен абсурд.

Катар вече договори и помощ в жива сила от Туция и Саудитска Арабия, като двете страни ще пратят няколко хиляди свои полицаи, които да помагат за реда в страната. Това се налага, тъй като -  отново припомняме, на практика всички фенове ще бъдат събрани в един град. Организаторите гарантират, че всеки мач ще се проведе нормално, че всичко около самите двубои ще бъде наред, а безопасността на фенове е гарантирана.

Но именно това са детайлите, които тормозят всички в оставащите дни до Мондиала. Гаранциите от домакина са едно нещо, а неизвестността при толкова странни и различни условия - друго.

А за Катар 2022 е сигурно - ще бъде лъскав, бляскав, но и странен. Може би, прекалено странен.

Снимка: Getty Images