ЦСКА представи новия си треньор Нестор Ел Маестро и, разбираемо, акцентът на пресконференцията за старта на лятната подготовка бе именно върху него.

Визитката му, историята на рано влязъл във футбола човек, без да е играл професионално, крехката му възраст (35 години) - все фактори, които допринесоха за мистиката и повишения интерес, с който очаквахме първата си среща наживо с наставника.

Не се съмнявайте - в България идва странна птица. Какви са първите впечатления от него?

- Самочувствието му се усеща съвсем ясно от поведението и начина на общуване с медиите. Без да е самоуверен и самонадеян, прави впечатление на човек, който твърдо вярва във възможностите си.

- Показа няколко пъти голямо уважение към България и ЦСКА - подчерта, че словашкото първенство не е на нивото на българското и нито една звезда от тяхната лига няма да е водещ играч тук. Каза, че клубът е "гигант, от който са тръгнали легендарни играчи". Подаде правилните сигнали към феновете, демонстрира голям респект при срещата с Димитър Пенев, придружена с прегръдка и общуваше свободно със запалянковци преди и след брифинга.

- Говори с осезаем акцент "кокни" на кореняк-гражданин на Източен Лондон. Именно там е израснал, след като на 8 г. пристига от Белград. Това добява някакъв странен отенък към впечатлението, че все пак общуваш с човек, който разбира въпросите и на български, и е от нашия край на света. Ясно осъзнаваше кой репортер какво го пита още, преди преводачът да му смели въпроса на английски език.

- Концентриран, не изпускаше нито дума от казаното от директора Пламен Марков (на български език) до него и се намеси навреме, без да прекъсва човека до себе си, за да внесе уточнение по въпрос за селекцията.

- Чел е и е изучавал доста автобиографиите и публичните изяви на Жозе Моуриньо. Заяде се откровено, но и същевременно някак шеговито с треньора на "Ружомберок" (от който тръгнаха обвиненията, че "Спартак" е спечелил нечестно титлата). Изстреля небрежно, точно в стил Жозе: "добро момче, но много слаб треньор"... Специалния е легендарен с постоянните войни, които води с колеги в този дух.

Чухме още фрази в типичен Моуриньовски стил на самоирония и сарказъм:

- Аз живея заради резултата...

- Не съм най-добрият треньор на света, но дори аз мога да направя отбор шампион, когато водя с 13 точки при пет оставащи кръга...

- Интернет убива сериозната журналистика. Днес някой напише нещо, друг копира, мине през преводача на google и повтаря...

- Познавам отбора дотолкова, доколкото можеш да го познаваш за два-три дни...

- Ще науча български език без проблем, до януари мисля, че ще мога да го говоря...

Това последното не е празно обещание. За около 10 месеца Ел Маестро успя да овладее словашки достатъчно добре, за да дава интервюта на този език в Търнава.

Това са първите впечатления от 35-годишния треньор, на когото се довери ЦСКА с договор за 2 сезона. Следващите вече ще са от трансферите и играта на отбора му. А те са далеч по-важните.

Феновете - дори само тези около залата за пресконференции на "Българска армия" днес, са раздвоени за това какво да очакват. И новият наставник има само един начин да ги убеди, че изборът на ръководството на ЦСКА е правилен.