Да имаш за по-голям брат суперзвезда на световния футбол не е никак лесна задача, особено ако и ти самият си футболист. А едно от най-солидните доказателства за това се казва Итън Мбапе.

17-годишният халф винаги е сравняван с Килиан, но вече изглежда готов да напише своя история.

Макар да е със почти 9 години по-малък, Итън Мбапе вече направи така, че да не е възприеман единствено като "раница" за по-именития си брат.

Мнозина се шегуваха с него, защото на практика цялата му кариера досега съвпада като клубове с тази на суперзвездата. Докато Килиан беше в Монако, Итън също беше в Монако. След това двамата преминаха в пакет в ПСЖ. И в момента испанските медии твърдят, че може отново да има двоен трансфер в посока Реал. Истината обаче е по-различна.

Итън е готов да поеме по свой път и най-накрая да се отдели от брат си. Когато Килиан Мбапе премине в Мадрид, другият играч със същата фамилия ще остане в Париж.

Най-малкото - защото треньорът на ПСЖ Луис Енрике официално заяви, че иска да има крилото в отбора си.

"Той умее да чете играта чудесно. Допада ми, че е отборен играч, който поставя общите цели над себе си. Интересен е, нестандартен. Има още какво да се желае от физиката му, но Итън работи по въпроса", сподели Енрике след неофициалноя дебют на младока през декември 2022 година в контролата с ФК Париж, когато той бе едва на 15.

Официалният му дебют с екипа на ПСЖ пък бе повече от специален. Итън се появи в игра срещу Мец в края на 2023-та година, като замени именно брат си. При това - навръх 25-ия рожден ден на Килиан.

Getty Images

Френските медии, които следят кариерата му отблизо, веднага побързаха да направят сравнение между двамата. Но те са много различни. Итън е по-техничен и по-полезен в градивен план, като доста се различава от физически мощния си брат и убийствения му завършващ удар.

Друга голяма разлика е, че по-малкият Мбапе играе почти изцяло с левия си крак, докато брат му ползва свободно и двата си крака. Психически също отстъпва - когато е притиснат, често губи топката.

Getty Images

Ако всичко обаче е наред, Итън Мбапе ще бъде с все по-сериозна роля в мъжкия отбор на ПСЖ. Той отдавна е титуляр в юношеския национален отбор на Франция и изглежда крайно амбициран да заблести и в мъжкия футбол.

Специалистите са категорични, че правилното решение пред младока е да остане в Париж и да използва шанса си най-накрая да излезе от сянката на далеч по-именития си брат.

Итън изглежда готов да го направи. Остава по-трудното - да докаже на терена, че етикетът "по-малкото братче на Килиан Мбапе" вече не е актуален.

Getty Images