Казват, че английската кралица е вечна. Очевидно такова твърдение за човек от плът и кръв не може да е вярно, но - знаете какво се визира в тази шеговита фраза.

Тя си е там от време оно, сякаш няма намерение да слиза от прозореца на Бъкингамския дворец и този в Уиндзор, помахвайки ведро и дори откриваща събития. Е, едно нещо в спорта със сигурност може да бъде сравнено с Елизабет Втора, въпреки че и то не е чак вечно.

На 30 август преди 35 години Стефка Костадинова преодоля 209 сантиметра в сектора за скок на височина на римския стадион "Олимпико", по време на световното първенство по лека атлетика. Два метра и девет сантиметра. Колкото един добре сложен баскетболист от НБА, например. Даже височък - ЛеБрон Джеймс е 206 сантиметра, да кажем.

Embed from Getty Images

Стефка успя, а след това веднага тръгнаха сълзи, осъзнаваща какво е постигнала. 209 сантиметра бе с два повече от 207-те на Людмила Андонова, които другата българска звезда в дисциплината скочи три години по-рано.

Костадинова бе новата рекордьорка, но едва ли някой в онзи августовски ден в Рим е вярвал, че 35 години по-късно този рекорд още ще си седи гордо на върха на класациите.

"35 години на Олимп! 35 години недостижима! 35 години минаха, рекордът ти не пада! Не пада, защото е уникален! Честито, Стефка Костадинова! И нека с тези 209 см гордо да вееш българския флаг високо над всички останали! 3 плюс 5 прави 8 - числото на безкрайността и на рекорда ти!", написа във Фейсбук тази сутрин един друг великан на спорта ни - Христо Стоичков. Неговата аналогия с осмицата е ясна.

В онзи ден в Рим Стефка е едва на 22 години. Но вече е шампион, считана за суперзвезда в атлетиката и състезател, към когото има специално внимание.

В същия ден, малко преди успеха на българката, Бен Джонсън чупи световния рекорд на 100 метра. Но големите новини от "Олимпико" не са приключили. След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита.

Преодолява 185 см от първи опит, след това същото се случва със 189 см, 193, 196, 199, 202 см. На 202 отпада Сузан Байер, една от двете големи конкурентки. Остава Тамара Бикова. Стефка скача от трети опит 204 см, от втори 206, пропуска 208, където се предава Бикова, която с 204 см е сребърна.

Embed from Getty Images

Костадинова отива на 209 см за рекорда и успява от втория опит!

Така с 13 скока, 9 от които успешни във финала, българката е на Еверест.

През годините от тогава няколко големи звезди опитаха да свалят от трона пловдивчанката. Хърватката Бланка Влашич бе най-близо - скочи 208 см през 2009-а. Рускинята Анна Чичерова постигна 207 см през 2011-а.

В момента Мария Ласицкене е някаква заплаха (най-добър резултат от 206 см), както и украинката млада звезда Ярослава Махучик, която само на 20 години има олимпийски бронз и световно сребро, но още не е скачала над 204 см.

Нищо чудно рекордът да навърши 40 години, че и половин век... Разбира се, в спорта няма нищо вечно. В живота също. Дори английската кралица не е такава.

Но към момента гордостта ни от 35-годишния рекорд на Стефка остава. За спортната история на България това е един от незабравимите моменти.

Embed from Getty Images