Ако сте израснали в ерата на 70-те или 80-те, и обичате спорта, имената на хора като Борг, Макенроу, Конърс и Лендъл са нещо като пароли за вас.

Няма как да не помните Едберг и Бекер след тях, или онези двама толкова различни шампиони Сампрас и Агаси, като огън и вода.

В наши дни тенисът изживява една от най-славните си епохи с не двама, а трима доминанти за период от над десетилетие. Битките на Надал, Федерер и Джокович са си собствена ера в мъжката игра.

Но кое е най-голямото съперничество в нейната история? И може ли изобщо да има такава градация?

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА РАЗХОДКАТА ИЗ ГОЛЕМИТЕ СЪПЕРНИЧЕСТВА В МЪЖКИЯ ТЕНИС>>>

Трудна работа...

Но със сигурност е интересно да се опрем на здравия зид на статистиката, да надникнем в огледалото на историята и да се сетим за някои велики съперничества, прераснали в малки "войни" на корта.

А този спорт е за джентълмени, нали не сте забравили?

Филмът от 2017 г. "Борг срещу Макенроу" пресъздава събитията около финала на "Уимбълдън" през 1980-а, спечелен от шведа.

Джон Макенроу - Бьорн Борг - Години на съперничество: 1978-81. Общ баланс: 7-7. В турнири от Големия шлем: 3-1 за Макенроу. На финали в Шлема: 3-1 за Макенроу. Титли от Шлема: Борг 11, Макенроу 7.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Двамата са обсебени от мисълта, че ще се срещнат, мислят само за това. Ето това е съперничество, макар в конкретния случай да е продължило кратко.

Какво да кажем за малката война Панчо Гонсалес - Кен Розуол, срещнали се близо 200 пъти на корта, като дори липсва официална статистика за точния брой мачове. Цели 13 години битки!

Велико съперничество като Борг-Конърс остава встрани от това на шведа с Макенроу заради по-голямото медийно внимание там, но не е по-малко оспорвано.

Embed from Getty Images

В продължение на три години между 1976-а и 1978-а това бяха най-големите двубои, като двамата играха и 4 финала в Големия шлем.

Борг би два пъти на "Уимбълдън", Конърс отвърна с две титли у дома, в US Open.

Не е пресилено да се каже, че Борг отне ореола на Конърс като №1, а Макенроу направо свали Борг от афиша с невероятната си поява в началото на 80-те.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА РАЗХОДКАТА ИЗ ГОЛЕМИТЕ СЪПЕРНИЧЕСТВА В МЪЖКИЯ ТЕНИС>>>

Преди това Род Лейвър и Рой Емерсън, австралийските легенди, не могат да поделят славата в продължение на цели 17 години.

Срещат се 67 пъти, Лейвър има предимство в прекия баланс, бие и на повече финали от Големия шлем, но... в историята остава, че Емерсън е с повече трофеи от Шлема.

На какво всъщност се уповава едно "класическо съперничество"? Избрахме няколко фактора:

- битка на върха за титли в достатъчно дълъг период

- преки мачове, за които се говори и днес

- твърде чести срещи в Големия шлем, особено на финали.

Споменахме Едберг - Бекер, този сблъсък на русоляви идоли през втората половина на 80-те и първата на 90-те.

Именно заради техните мачове Роджър Федерер е избрал тениса пред футбола. Призна го сам. И - естествено, ирония на съдбата - сам се замеси в тази вражда по-късно, когато с треньор Едберг срещаше Джокович, трениран от Бекер.

Борис Бекер - Щефан Едберг - Години на съперничество: 1984-96. Общ баланс: 25-10 за Бекер. В турнири от Големия шлем: 1-3 за Едберг. На финали в Шлема: 1-2 за Едберг. Титли от Шлема: Бекер 6, Едберг 7.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, с годините отношенията се променят, враждата и спортната злоба от корта изчезват.

В наши дни отново имаме уникални съперничества. Рафа Надал води в преките двубои срещу Роджър Федерер, а Новак Джокович има предимство и срещу двамата.

Но най-много титли от Шлема има Маестрото.

Изобщо - велика тройна битка, която няма аналог като продължителност и доминация.

Благодарение на тези съперничества, спортът върви напред. Винаги трябва да имаш мотивация да спечелиш още един мач, още един трофей.

А кой да ти я даде най-добре, ако не този, който иска да е равен с теб и гледа на теб като на съперник?

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА РАЗХОДКАТА ИЗ ГОЛЕМИТЕ СЪПЕРНИЧЕСТВА В МЪЖКИЯ ТЕНИС>>>

Род Лейвър - Кен Розуол - Години на съперничество: 1963-76. Общ баланс: 89-75 за Лейвър (приблизително). В турнири от Големия шлем: 1-1. На финали в Шлема: 1-1. Титли от Шлема: Лейвър 11, Розуол 8.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новак Джокович - Рафаел Надал - Години на съперничество: 2006 - . Общ баланс: 28-26 за Джокович. В турнири от Големия шлем: 9-6 за Надал. На финали в Шлема: 4-4. Титли от Шлема: Надал 18, Джокович 16.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos